«Ξαναγράφεται» η Παιδεία το 2017

«Μεταρρύθμιση» στην Παιδεία με αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικών!

04/12/16 • 07:00 | UPD 04/12/16 • 07:00

Με μνημονιακή βούλα, το υπουργείο Παιδείας καλείται να φέρει μέσα στο 2017 νέα νομοσχέδια για τα σχολεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτοαξιολόγηση, εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και του ακαδημαϊκού χάρτη είναι μερικές από τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης για να διεκδικήσει αύξηση της χρηματοδότησης και τους πολυπόθητους μόνιμους διορισμούς, οι οποίοι θα απέχουν κατά πολύ από το νούμερο των 20.000 που είχε υποσχεθεί ο Νίκος Φίλης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χωρέσει στο μνημονιακό πρόγραμμα μια σειρά δικών της θέσεων και αντιμεταρρυθμίσεων παλαιότερων νομοθετημάτων, «πειράζοντας» γι’ ακόμη μία φορά τις εκλογικές διαδικασίες και όρους στα πολύπαθα από τον ΣΥΡΙΖΑ Συμβούλια Ιδρυμάτων, τις πρυτανικές εκλογές αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών για τη διασφάλιση ποιότητας στα σχολεία και τα Ιδρύματα (ΑΔΙΠΔΕ και ΑΔΙΠ), στα οποία αναμένονται ριζικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, σαν δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από το υπουργείο Παιδείας η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους. Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η νέα ηγεσία κέρδισε πολύτιμο χρόνο μεταφέροντας σκληρές μνημονιακές πρακτικές που θα έπρεπε να εφαρμοστούν ύστερα από την ολοκλήρωση της νέας έκθεσης του Οργανισμού. Για φέτος, λοιπόν, το νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει την αυτοαξιολόγηση, όμως θέματα όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή η αύξηση του ωραρίου πολύ πιθανόν να πέσουν και πάλι στο τραπέζι στα νέα πορίσματα του Οργανισμού και τα οποία το υπουργείο Παιδείας θα είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

 eoikonomidi@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής