Έμειναν στα λόγια οι 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

02/12/16 • 16:48 | UPD 02/12/16 • 16:49

Ξεθωριάζει η δέσμευση των 20.000 προσλήψεων εκπαιδευτικών που πάνω σε αυτή «έχτισε» την -πιο φιλόδοξη- εξαγγελία του ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Σε συνάντηση που είχαν χθες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ), ο νέος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμων διορισμών, αποφεύγοντας να προσδιορίσει αριθμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη κατατεθεί γραπτώς αίτημα στους θεσμούς για ανάγκη προσλήψεων στο εκπαιδευτικό δυναμικό, το οποίο έγινε αποδεκτό. Φυσικά, ως κίνηση «καλής θέλησης», η ηγεσία θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η αξιολόγηση του σχολείου, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τις προσλήψεις.

Ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το νέο πλαίσιο της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι η μορφή του θα συζητηθεί με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Πάντως, σύμφωνα με μέλη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με πολλά κενά. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν, «ο υπουργός ήθελε γνωριμία, εμείς απαντήσεις». Μάλιστα, ζήτησαν από τον υπουργό και το τριετές σχέδιο για την Παιδεία, ώστε να το μελετήσουν, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

Καμία απάντηση δεν πήραν οι καθηγητές και για τις επερχόμενες αλλαγές στο Λύκειο, ενώ ο υπουργός αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα ληφθεί υπ’ όψιν το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου που συνέταξε ο Αντώνης Λιάκος.

Σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ που έχει προκαλέσει αναταράξεις στον εκπαιδευτικό κλάδο, ο κ. Γαβρόγλου έδωσε διευκρινίσεις. Μέσα στον Δεκέμβρη θα παραδοθεί μία ενδιάμεση έκθεση, οι οποίες δεν θα αποτελούν δέσμευση για την ηγεσία, ενώ στο τέλος του επόμενου έτους θα ολοκληρωθεί το τελικό πόρισμα.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου