Που στρέφονται οι έρευνες της πυροσβεστικής

Τραγωδία στην Πλατεία Βικτωρίας: Η 38χρονη θα έφευγε νωρίτερα για τα γενέθλια της κόρης της

02/12/16 • 11:46 | UPD 02/12/16 • 11:46

Άγνωστα είναι μέχρι στιγμής τα αίτια της χθεσινής έκρηξης που στοίχισε την ζωή στην 38χρονη, λογίστρια, Βασιλική Παραστατίδου, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο υπόγειο του καταστήματος «Everest» στην πλατεία Βικτωρίας.

Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση και στα αίτια τα οποία προκάλεσαν την έκρηξη στο κατάστημα που βρίσκεται επί της 3ης Σεπτεμβρίου και προκάλεσε τον θάνατο στην 38χρονης και τον τραυματισμό ακόμα πέντε ανθρώπων.

38xroni-everest-1300

Η μέχρι στιγμής προανάκριση των αξιωματικών της Πυροσβεστικής έχει καταλήξει κατ’ αρχήν στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα συνέβη κατά την διάρκεια των εργασιών που εκτελούσε ο ψυκτικός στο υπόγειο του καταστήματος, όπου βρισκόταν το γραφείο της Βασιλικής Παραστατίδου.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι προκλήθηκε φωτιά κατά τη διάρκεια των εργασιών του 41χρονου ψυκτικού σε μηχανήματα του καταστήματος (πιθανότατα ψυγεία). Οι φιάλες οξυγονοκόλλησης που χρησιμοποιούσε είναι αυτές που εξερράγησαν με τραγικό αποτέλεσμα.

Στο χώρο δεν βρέθηκαν φιάλες υγραερίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, και δεν υπήρχαν σωληνώσεις φυσικού αερίου. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο μάστορας προσπαθούσε είτε να κόψει είτε να κολλήσει σωληνώσεις που περιείχαν ψυκτικό υγρό (φρέον). Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ωστόσο, εκτιμάται ότι υπήρξε διαρροή ασετιλίνης από τη φιάλη οξυγονοκόλλησης. Το αέριο (ασετιλίνη) που διέρρευσε ήρθε σε επαφή με τον αέρα και τη φλόγα της φιάλης οξυγονοκόλλησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά και στη συνέχεια έκρηξη της φιάλης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις, γεγονός που κάνει τους πυροσβέστες να πιστεύουν ότι στο σημείο μπορεί να υπήρχαν και άλλες φιάλες οξυγονοκόλλησης που τυλίχτηκαν στις φλόγες και εξερράγησαν.

apokleistikes-eikones-ekriksis-everest-plateia-vathis-14300-4

Ο ψυκτικός κάηκε στο πρόσωπο και στα χέρια και άρχισε να τρέχει προς την έξοδο φωνάζοντας στον κόσμο που βρισκόταν στο υπόγειο να απομακρυνθεί γρήγορα, πριν η διαρροή αερίου προκαλέσει την τραγωδία. Η 38χρονη λογίστρια δεν πρόλαβε να αντιδράσει λόγω της γρήγορης επέκτασης των καπνών στον κλειστό χώρο.

Ο 41χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ ακόμα τέσσερα άτομα νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες, ανάμεσά τους μια στρατιωτικός που έτυχε να περνάει από το σημείο, δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν ο θάνατός της 38χρονης, οφείλεται σε τραυματισμό από θραύσματα ή από αναθυμιάσεις από τους πυκνούς καπνούς που κάλυψαν το ταχυφαγείο.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το ότι ένα από τα δύο κοριτσάκια της είχε γενέθλια την ημέρα της τραγωδίας, ενώ μετά τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις στο κατάστημα θα επέστρεφε στο σπίτι της για να ετοιμάσει το πάρτι της κόρης της.

apokleistikes-eikones-ekriksis-everest-plateia-vathis-14300-1

Από την Πυροσβεστική θα οριστεί πραγματογνώμονας για τη διερεύνηση των συνθηκών της έκρηξης, ενώ θα ελεγχθεί ο φάκελος πυρασφάλειας του καταστήματος για να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η ΓΣΕΕ που αναφέρει ότι «επιβάλλεται να δοθούν άμεσα απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και φυσικά να διερευνηθεί το κατά πόσο είχαν προβλεφθεί και τηρούνταν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να παρέμβουν ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν».

Η διοίκηση της εταιρίας ανέφερε ότι «η Βασιλική Παραστατίδου θα μείνει στη μνήμη όλων μας ως υπόδειγμα εργαζομένου, συζύγου και μητέρας. Το προσωπικό και οι συνεργάτες μας είναι συγκλονισμένοι. Θα προσφέρουμε κάθε συμπαράσταση στους τραυματίες. Από την πρώτη στιγμή έχουμε προσφέρει στις αρμόδιες αρχές κάθε συνδρομή για τη διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού γεγονότος». Τη θλίψη για το θάνατο της Βασιλικής εξέφρασε με ανακοινώσεις του το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

apokleistikes-eikones-ekriksis-everest-plateia-vathis-14300-5