«Δεμένα» για 48 ώρες τα πλοία στα λιμάνια

02/12/16 • 08:58 | UPD 02/12/16 • 08:58

«Δεμένα» θα μείνουν από σήμερα και για δύο ημέρες τα πλοία σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιούν τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία λήγει το πρωί της Κυριακής.

Κανένα δρομολόγιο από και προς τα λιμάνια όλης της χώρας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα εν όψει Σαββατοκύριακου.

Αιτία των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ στάθηκαν οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς τέθηκε θέμα αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεών της, αν και η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, αυτή τη φορά 24ωρη, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών, εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Σε ανακοίνωση της ΠΝΟ τονίζεται, «οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους», ενώ, όπως καταγγέλλουν, προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που διέπει τους ναυτικούς με αποτέλεσμα -βάσει των νέων δεδομένων- να φορολογείται το εισόδημά τους 45%.

Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και η ήδη καταβαλλόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αγγίζει το ποσοστό 10%, τότε «ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην πλήρη εξαφάνισή του, αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός του θα εισπράττεται προκαταβολικά από το κράτος», υποστηρίζουν τα μέλη της.