Στον πάγο… και η ευαισθησία της αριστερής κυβέρνησης

Θάφτηκαν στο χιόνι οι σκηνές των προσφύγων στα hot spot

01/12/16 • 08:05 | UPD 01/12/16 • 08:05

Ο χιονιάς έκανε εξαιρετικά σκληρή –έως απάνθρωπη– τη διαβίωση για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε απλές σκηνές στο Κέντρο της Πέτρας Ολύμπου στην Πιερία. Ο γραμματέας της ΜΚΟ Collective Calling, Paul Carr, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες με την κατάσταση στο Κέντρο.

Σε αυτές, οι σκηνές των προσφύγων είναι στην κυριολεξία καλυμμένες από το χιόνι λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει όλη την Ελλάδα. «Προσευχηθείτε για τους πρόσφυγες εδώ στην Ελλάδα. Ξυπνήσαμε κάτω από ένα στρώμα χιονιού και συνεχίζει να ρίχνει», έγραψε στην πρώτη του ανάρτηση ο Carr και συνέχισε με πολλές ακόμα στις οποίες ανέβαζε εικόνες της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, οι τοπικοί φορείς κινητοποιήθηκαν και μετέφεραν τους ανθρώπους στις παλιές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρείου της Πέτρας Ολύμπου και άρχισαν να μεταφέρουν θερμάστρες και ό,τι μπορούσε να χρησιμεύσει για να ζεσταθούν οι παγωμένοι πρόσφυγες. Στη συνέχεια, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μίσθωσε τρία λεωφορεία για να μεταφέρει τους 240 πρόσφυγες στο Βαγιοχώρι.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι ο κ. Μουζάλας έλεγε ότι υπήρχε σχέδιο για το «ξεχειμώνιασμα» των προσφύγων και αντικατάσταση των σκηνών από οικίσκους. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καν τις προβλεπόμενες καταστάσεις… Εκτός αν ο κ. Μουζάλας είχε πληροφορίες ότι φέτος ο χειμώνας δεν θα περάσει από την Ελλάδα… Πάντως, όπως έγραψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος και αφού ο χιονιάς έχει κάνει την επέλασή του στη βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση «τρέχει» να διενεργήσει διαγωνισμό για την τοποθέτηση συστήματος θέρμανσης σε δύο δομές φιλοξενίας μεταναστών στο Δερβένι (631 άτομα) και το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης (253).

Στο μεταξύ, την ώρα που το θερμόμετρο έδειχνε -2 βαθμούς Κελσίου, στο καλυμμένο από τα χιόνια περιαστικό δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, ένα τριαξονικό φορτηγό… ξεφόρτωσε περίπου 70 πρόσφυγες και μετανάστες! Τους εγκατέλειψε στη μέση του… πουθενά, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, χωρίς φαγητό, χωρίς ζεστά ρούχα και έφυγε.

Τους είδε περαστικός, ο οποίος ενημέρωσε άμεσα τις αρχές. Στο σημείο, το οποίο βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο «Φιλίππειο», έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις. Στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να μην ξεπαγιάσουν και να μεταφερθούν έγκαιρα στο Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης στη Θέρμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για νεαρούς άντρες, αν και ανάμεσά τους υπάρχουν και παιδιά. Οπως προέκυψε από τις αρχικές τους καταθέσεις, έφτασαν χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς από την Τουρκία, και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στην πόλη τα τελευταία 24ωρα, εγκαταλείφθηκαν από τους διακινητές στο Σέιχ Σου. Οι διακινητές, που έλαβαν τουλάχιστον 400 ευρώ ανά άτομο από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έγιναν άφαντοι και αναζητούνται.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου