Ντροπιάζουν τη χώρα μας οι εικόνες εξαθλίωσης [βίντεο]

Κρύο, παγωνιά και χιόνι για τους πρόσφυγες στα hot spot

30/11/16 • 19:57 | UPD 30/11/16 • 19:58

Στο πολικό ψύχος, έρμαια των άγριων καιρικών συνθηκών αφέθηκαν οι πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι στην κυριολεξία σκεπάστηκαν από τα χιόνια.

Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές και έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Οι σκηνές των προσφύγων από τον καταυλισμό στην Πέτρα Ολύμπου είναι στην κυριολεξία καλυμμένες από το χιόνι λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει όλη την Ελλάδα.

petraa4

Τις εικόνες ανέβασε στον λογαριασμό της στο Twitter ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Collective Calling και συγκεκριμένα ο Ισπανός γραμματέας Paul Carr. «Προσευχηθείτε για τους πρόσφυγες εδώ στην Ελλάδα. Ξυπνήσαμε κάτω από ένα στρώμα χιονιού και συνεχίζει να ρίχνει», έγραψε στην πρώτη του ανάρτηση ο Carr και συνέχισε με πολλές ακόμα στις οποίες ανέβαζε εικόνες της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό.

petraa

Αργά το βράδυ αποφασίστηκε και αφού είχε γίνει το κακό, η μεταφορά των προσφύγων κι των μεταναστών που βρίσκονται στην Πέτρα Ολύμπου Πιερίας λόγω κακοκαιρίας.

petraa6

petraa3

snow00012

Εφιάλτης και στη Χίο

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι 200 προσφυγικές οικογένειες στον καταυλισμό της Σούδας, στη Χίο.

Οπως καταγράφει το politischios.gr, οι δυνατοί άνεμοι που σαρώνουν το νησί καθώς και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, μετά τη νεροποντή των προηγούμενων ημερών, έχει κάνει την καθημερινότητά τους αβίωτη.

Σκηνές διαλυμένες από τον αέρα και κύματα που φθάνουν στο ύψος του επιθαλάσσιου τείχους του Κάστρου συνθέτουν το σημερινό θλιβερό μοτίβο ενός καταυλισμού που έχει αφεθεί στην τύχη του από πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι ελάχιστες σκηνές που αντιστέκονται στη μανία του βοριά είναι ζήτημα χρόνου να ξηλωθούν και μαζί με αυτές και το τελευταίο μέσο προστασίας των προσφυγικών οικογενειών που έχουν επιλέξει να μείνουν έξω από έναν καταυλισμό που κυριαρχεί η ανομία και οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων μεταναστών.

Όπως εξηγούν στον «π» οι πρόσφυγες: «Είναι αδιανόητο να επιβιώσει κανείς κάτω από τέτοιες συνθήκες. Τα μωρά όλο το βράδυ έκλαιγαν γιατί άλλα κρύωναν και άλλα φοβόντουσαν. Είναι ζήτημα χρόνου να αρρωστήσουν».

Copy link
Powered by Social Snap