Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό

Έρευνα σε 61 νοσοκομεία: Έως 8 ώρες αναμονής στα επείγοντα περιστατικά

29/11/16 • 08:42 | UPD 29/11/16 • 08:42

Δραματικές καθυστερήσεις με οκτάωρες αναμονές, διαλογή των ασθενών από διοικητικούς υπαλλήλους αντί από τους επαγγελματίες υγείας και σοβαρές ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτή είναι η εικόνα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπως αποτυπώνεται σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε 61 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κίνηση στα ΤΕΠ έχει αυξηθεί κατά 40% την τελευταία τριετία και οι αναμονές φτάνουν έως οκτώ ώρες, τη στιγμή που μεσολαβούν… 12 ώρες από την άφιξη ενός ασθενούς σε ΤΕΠ μέχρι την εισαγωγή του.

Τα στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά. Για αυτό και χαρακτηρίζει την επικρατούσα κατάσταση ως «συνθήκες πολέμου». Καταγγέλλει ότι η διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ γίνεται από διοικητικούς υπαλλήλους και όχι από τους επαγγελματίες υγείας. Επίσης, καταγράφονται δραματικές καθυστερήσεις στην παράδοση των ασθενών από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, ενώ σε ρόλο τραυματιοφορέα και νοσηλευτή μπαίνουν συχνά οι συνοδοί των ασθενών. «Αστεγοι προσέρχονται στα ΤΕΠ για ύπνο», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Υπάρχουν ορισμένα νοσοκομεία όπου στα ΤΕΠ τους δεν μπορεί να γίνει ούτε η αιματολογική εξέταση για τροπονίνη, απαραίτητη για τη διάγνωση του εμφράγματος, με αποτέλεσμα να οργανώνεται διακομιδή ασθενούς σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Λόγω βλαβών ή ελλείψεων αξονικών τομογράφων και άλλων ιατρικών μηχανημάτων δεν γίνονται επείγουσες διαγνωστικές εξετάσεις. Αναγκάζονται οι γιατροί να διακομίζουν τους ασθενείς σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία ή τον ιδιωτικό τομέα. Χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη διάγνωση και καθίσταται μοιραίος για τη ζωή των ασθενών. Ακρως επείγοντα περιστατικά (εσωτερικές αιμορραγίες κ.ά.) λόγω έλλειψης αξονικού τομογράφου αναγκάζονται οι ιατροί να τα χειρουργούν στα τυφλά», γράφει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι ο εξοπλισμός είναι τόσο παλιός που πολλές φορές τα ιατρικά μηχανήματα δείχνουν λάθος αποτελέσματα και οδηγούν σε λάθος ιατρική αντιμετώπιση.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

mgeorganta@e-typos.com

Διαβάστε την περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου