Η ΕΛ.ΑΣ. τεστάρει τα ψυχομετρικά τεστ

25/11/16 • 20:25 | UPD 25/11/16 • 20:25

Τα πρώτα 4.000 ψυχομετρικά τεστ συνέντευξης για την αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης αστυνομικών, που εντοπίζονται από συναδέλφους, οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, σε στρεσογόνο κατάσταση προμηθεύτηκε χθες η ΕΛ.ΑΣ., σε τελετή παράδοσης από τα στελέχη του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), που είχαν αναλάβει την προμήθειά τους.

Τα τεστ αγοράστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με αντίτιμο τα 5.000 ευρώ, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει η προμήθεια ακόμη 6.000 τέτοιων τεστ, έπειτα από την αξιολόγηση της χρησιμότητάς τους. Τα ψυχομετρικά τεστ θα χρησιμοποιηθούν στις περιπτώσεις που μπορεί να αναφέρονται στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, η οποία λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Οκτώβριο ή από τον ίδιο το διοικητή, το συνάδελφο, το συγγενή που εντοπίζει κάποιο πρόβλημα σε εν ενεργεία αστυνομικό.

Η ανάγκη λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και αγοράς ψυχομετρικών τεστ προέκυψε όταν σε ημερίδα της Διεύθυνσης Υγειονομικού παρουσιάστηκε μελέτη που απέδειξε ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι το πλέον στρεσογόνο, σε συνδυασμό με δείκτες ως προς το κοινωνικό προφίλ και την αποδοχή του επαγγέλματος σε συνδυασμό με την αύξηση των αυτοκτονιών στην οικογένεια της Αστυνομίας.

«Ο αστυνομικός δεν αποδεσμεύεται από τα προβλήματα και την πίεση που δέχεται ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος αυτή την εποχή. Υπάρχει όμως η ουσιαστική διαφορά ότι είναι ένοπλος, έρχεται σε επαφή με πολίτες και εφαρμόζει το νόμο. Σε μια κατάσταση ψυχολογικής πίεσης ή διαταραχών μπορεί να κάνει κακό σε άλλους αλλά και στον εαυτό του», εξηγούν οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ.

Τα ψυχομετρικά τεστ, όπως εξηγούν εξειδικευμένοι αστυνομικοί, αναμένεται να βοηθήσουν σε επίπεδο εντοπισμού και πρόληψης ακραίων καταστάσεων, ενώ η τηλεφωνική γραμμή γίνεται μια «σανίδα σωτηρίας», στην περίπτωση ακραίων ψυχικών διαταραχών ή στιγμιαίας ψυχικής φόρτισης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap