Επιστροφή 100-200 προσφύγων την εβδομάδα στην Τουρκία από το Δεκέμβριο

25/11/16 • 14:13 | UPD 25/11/16 • 14:13

Την υπόσχεση ότι από το Δεκέμβριο θα υπάρχουν 100-200 επιστροφές μεταναστών και προσφύγων την εβδομάδα στην Τουρκία έδωσε ο Γ.Μουζάλας.
Μάλιστα ο ίδιος επιτέθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους γιατί ενώ είχαν -όπως είπε- συμφωνήσει να στείλουν 400 εμπειρογνώμονες για να ενισχυθεί η υπηρεσία Ασύλου έστειλαν μόνο 36.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μουζάλας βρήκε την αμέριστη συμπαράσταση του Προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε πως «να τα λέμε κι αυτά να μην μας κουνάνε το δάκτυλο οι ευρωλιγούρηδες».

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καταγγελίες μελών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου ο λόγος που δεν έρχονται στα ελληνικά νησιά (ή έρχονται και φεύγουν αμέσως) είναι ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους, καθώς στα hot spot η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την σωματική τους ακεραιότητα.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές Μουζάλα σχετικά με την αντιμετώπιση της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, καθώς όπως κατήγγειλε όταν τους ζητήθηκαν ξενοδοχεία για την φιλοξενία ευάλωτων ομάδων, ορισμένοι ζήτησαν …75 ευρώ το άτομο την ημέρα!

Μάλιστα υπήρξε και αντιπαράθεση με τον ερωτώντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκη για τον οποία είπε ότι ήταν σε γνώση του το θέμα αυτό. «Το ξέρατε το θέμα, σας είχα ενημερώσει μια μέρα που σας βρήκα στο Μαξίμου» του είπε ο υπουργός.

Ο κ. Μουζάλας μάλιστα κάλεσε τον κ. Σεβαστάκη να βοηθήσει την κατάσταση στη Σάμο κι όχι μόνο να αντιστέκεται μαζί με άλλους στη δημιουργία κλειστού hot spot στο νησί, ρίχνοντας άλλο ένα καρφί προς την στάση του βουλευτή.

Από Δευτέρα η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα

Παράλληλα, έκκληση στους νησιώτες να βοηθήσουν να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες ζωής στα νησιά απευθύνει ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας. Όπως ανακοίνωσε, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η μετακίνηση από τη Σάμο και τη Λέσβο ορισμένων προσφύγων κυρίως από ευάλωτες ομάδες, που όπως είπε «κρίνουμε ότι δε θα επιστραφούν στην Τουρκία».

Όπως τόνισε ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη «η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά γιατί αυτό θα σήμαινε κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Και πρόσθεσε πως αν το έκανε αυτό η κυβέρνηση, τότε τα νησιά αυτά την επόμενη μέρα θα ξεκίναγαν πάλι να γεμίζουν με νέους, χιλιάδες πρόσφυγες. «Θέλετε να συμβεί αυτό;» ρώτησε ο κ.Μουζάλας.

Ο ίδιος απέδωσε σε ακροδεξιά φασιστικά στοιχεία, της «εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής» τα επεισόδια στα hot spot της Χίου.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ορισμένων ομάδων προσφύγων στην ενδοχώρα, υπογράμμισε ότι υπάρχει «δυστυχώς η αντίδραση του κόσμου» εξαιτίας ενός λαϊκίστικου ρεύματος που υποδαυλίζουν ακροδεξιές ομάδες.