Η «αλήθεια των αριθμών» για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα

25/11/16 • 08:42 | UPD 25/11/16 • 08:42

«Γνωρίζεις ότι υπάρχει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Το παρατηρείς στο περίγυρο σου και το αποδοκιμάζεις. Αναρωτιέσαι πως γίνεται μια γυναίκα να το ανέχεται; Μια μητέρα να επιτρέπει στα παιδιά της, να ζουν τέτοιες καταστάσεις;

Την στιγμή όμως που όλα αυτά συμβαίνουν σε εσένα και όχι στο διπλανό σου, παγώνεις. Παγώνεις, αναθεωρείς και τότε αλλάζεις» εξομολογείται με τρεμάμενη φωνή στον Ελεύθερο Τύπο, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, δίνοντας παράλληλα μήνυμα – ελπίδας για την εξάλειψη του φαινομένου και εξηγώντας ότι μόνο αν μιλήσεις θα αποδυναμώσεις οποιαδήποτε μορφή βίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η γραμμή «SOS 15900 κατά της βίας – υπέρ των γυναικών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φυλων έχει δεχτεί 26548 κλήσεις. Όπως προκύπτει από έρευνα, μέσα σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση. Στη χώρα μας, σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών, ενώ σεξουαλική βία το 6%.

Η περίπτωση της Χ. δυστυχώς μοιάζει αρκετά, με πολλών άλλων γυναικών. Υπήρξε κάποτε και εκείνη, πολύ ερωτευμένη με τον σύζυγο της. Παντρεύτηκαν, έκαναν μια κόρη και όλα κυλούσαν ομαλά. Λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού, τα πράγματα άλλαξαν. Ο άντρας της αργούσε να γυρίσει στο σπίτι, δεν έδινε σημασία στο παιδί, σταμάτησε να συνεισφέρει οικονομικά και είχε ακραία επιθετική συμπεριφορά.

Η Χ. το πρώτο διάστημα κρατούσε παθητική στάση και όλη της την ενέργεια, την εξαντλούσε στο μεγάλωμα της κόρης της. Ένα βράδυ, εκείνος επέστρεψε στο σπίτι και ήταν έξω φρενών. Όταν του ζήτησε να συζητήσουν τι είχε συμβεί, εκείνος θύμωσε, την έβρισε και τη χτύπησε πολύ.

«Την πρώτη φορά που με χτύπησε, πάγωσα. Νόμιζα πως αυτό δεν συνέβαινε σε εμένα. Δεν έπρεπε να το πω πουθενά, ήθελα μόνο να το διαγράψω από τη μνήμη μου, σαν να μην έγινε ποτέ».

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ 

mxipnitou@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου