Χρυσαυγίτες έκαψαν ελέω κράτους το hotspot στην Χίο

19/11/16 • 16:17 | UPD 19/11/16 • 16:17

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα και λογιστικά τερτίπια συνεχίζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση, αφήνοντας τα ουσιαστικά προβλήματα να χρονίζουν και επιτρέποντας, όπως φαίνεται, στη Χρυσή Αυγή να παίρνει πρωτοβουλίες που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη όξυνση.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα επεισόδια που συμβαίνουν καθημερινά γύρω από τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στο νησί της Χίου μετά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, μετατρέποντας το νησί σε «καζάνι που βράζει». Μέχρι αργά χθες τα ξημερώματα ομάδα ατόμων, που, σύμφωνα με μαρτυρίες στα τοπικά μέσα, ανήκουν στο πυρήνα της Χρυσής Αυγής βρέθηκε έξω από το hotspot στη Σούδα, κάνοντας ρίψη μολότοφ και βεγγαλικών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, εντοπίστηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός και μία κροτίδα, ενώ φαίνεται πως ομάδα των ατόμων ήταν στο Φρούριο πάνω από το hotspot και έριχνε από εκείνο το σημείο τις μολότοφ, με αποτέλεσμα να καούν δύο σκηνές και να εγκαταλείψουν το χώρο περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στη συντριπτική τους πλειονότητα οικογένειες.

Μέχρι χθες το μεσημέρι οι περισσότεροι είχαν επιστρέψει στο κέντρο κράτησης. Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα, όμως δεν προχώρησε σε καμία προσαγωγή. Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από το hotspot, ενώ θα ενισχυθεί και η φύλαξη της γύρω περιοχής όπως στο Φρούριο, που φαίνεται να είναι ορμητήριο επιθέσεων.

Είχαν προηγηθεί και άλλες νύχτες σοβαρών επεισοδίων με αφετηρία την Τρίτη, οπότε ξεκίνησε στη Χίο η επίσκεψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού και Ηλία Κασιδιάρη, τους οποίους συνόδευαν οι Φλαμανδοί βουλευτές του ακροδεξιού βέλγικου κόμματος «Vlaams Belang». Με το τέλος της ομιλίας των βουλευτών αυτών ξεκίνησαν τα πρώτα επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας για το προσφυγικό. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αναταραχή σημειώθηκε και στους καταυλισμούς στο ΔΗΠΕΘΕ και στη Σούδα, με πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί να ξεσηκώνονται και να ζητούν την άμεση μεταφορά τους στην Αθήνα.

Την επόμενη μέρα η Αστυνομία προχώρησε σε 40 προσαγωγές μεταναστών, καθώς λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ της Τετάρτης ομάδα προσφύγων και μεταναστών έσπασε βιτρίνα σε κατάστημα με βεγγαλικά, έκλεψε μεγάλο αριθμό βεγγαλικών και άρχισε την εκτόξευσή τους ακόμα και προς τα σπίτια των περιοίκων. Πολλές μαρτυρίες έχουν καταγραφεί ότι δίπλα στους αστυνομικούς ήταν και ομάδες «πολιτών» με ξύλα στα χέρια κατά των μεταναστών. Στα social media γνωστοί χρυσαυγίτες της περιοχής προχώρησαν σε κάλεσμα συγκέντρωσης στο χώρο των επεισοδίων, τα οποία με τη συμμετοχή τους γρήγορα πήραν διαστάσεις και απλώθηκαν σε μια ακτίνα περίπου 200 μέτρων από το καμπ. Την επόμενη μέρα μέσα στις σκηνές των μεταναστών υπήρχαν δεκάδες ογκόλιθοι που θα μπορούσαν να είχαν τραυματίσει θανάσιμα τους ενοίκους των σκηνών.

Πάντως, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν πάνω στο «υπόβαθρο» που δημιουργεί ο εγκλωβισμός άνω των 4.000 ατόμων μόνο στη Χίο από τον περασμένο Μάρτιο, οι οποίοι ζουν σε δυσμενέστατες συνθήκες χωρίς να ξέρουν αν πρόκειται να απελαθούν ή να προωθηθούν σε κάποιο κράτος της Ε.Ε. Το μέλλον τους εξαρτάται από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου που έχουν καταθέσει, αλλά αυτές εξετάζονται από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο όχι μόνο δεν είναι επαρκές, αλλά μειώνεται καθώς το Βέλγιο και άλλα κράτη της Ε.Ε. απειλούν να το αποσύρουν λόγω των προβλημάτων ασφαλείας στα hotspots.

Oσο για την κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει αμέσως σε μέτρα εκτόνωσης της κατάστασης, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η καταμέτρηση των προσφύγων από το Συντονιστικό της:

1)Μέχρι την Τετάρτη, οι εγκλωβισμένοι στα νησιά μετρούνταν συνολικά. Για παράδειγμα, στη Χίο εμφανίζονταν 4.072 άτομα με δεδομένη χωρητικότητα δομών φιλοξενίας τα 1.100 (υπέρβαση 270%). Από την Πέμπτη και μετά, η χωρητικότητα είναι ίδια, αλλά ο αριθμός έχει σπάσει σε δύο «κομμάτια»: 1.040 σε δομές (άρα χωρούν άνετα!) και 3.102 σε «χώρους». Οπου ως χώροι περιγράφονται οι «δομές νησιών του UNHCR και λοιπές κρατικές δομές» και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

2) Εως την Τετάρτη καταγράφονταν 9.000 άτομα εκτός δομών, δηλαδή «εξαφανισμένοι» σε άγνωστη κατεύθυνση. Από την Πέμπτη ο αριθμός μειώθηκε στους 6.800! Τι απέγιναν οι υπόλοιποι 2.200; Εντελώς συμπτωματικά, περίπου ο ίδιος αριθμός προκύπτει αν αθροισθούν τα νούμερα που εμφανίζονται σε δύο «νέες στήλες» καταγραφής. Πρόκειται για όσους (1.998) βρίσκονται σε Κέντρα Κράτησης της ενδοχώρας (Κόρινθος κ.λπ.) και άλλους 154 στο Κέντρο Υποδοχής Ορεστιάδας. Προφανώς, έως την Τετάρτη οι άνθρωποι αυτοί υπήρχαν εκεί αλλά το Συντονιστικό τους θεωρούσε αγνοουμένους…

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου