Τιμήθηκε 76 χρόνια μετά ήρωας του Αλβανικού μετώπου

18/11/16 • 19:12 | UPD 18/11/16 • 19:16

Την Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής απένειμε η Πολιτεία, μετά θάνατον, στον επισμηνία Γρηγόριο Βαλκανά, για την αυτοθυσία του στο πεδίο της μάχης, στη διάρκεια του αλβανικού μετώπου.

Την σημαντική διάκριση παρέλαβε μέλος της οικογένειάς του, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στους Χράνους Αρκαδίας.

Στις 18 Νοεμβρίου 1940, ο επισμηνίας Γρηγόριος Βαλκανάς, με αεροσκάφος PZL της 23ης μοίρας Διώξεως, «κατά την καταδίωξη ιταλικού βομβαρδιστικού και αφού εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του, χωρίς να πετύχει την κατάρριψη, το εμβόλισε με την προπέλα του αεροπλάνου του, επιδεικνύοντας απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία. Ακολούθησε το παράδειγμα του συμπολεμιστή του Μαρίνου Μητραλέξη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του, ο κ. Καμμένος.

«Θυσίασε συνειδητά τη ζωή, για να κρατήσει ελεύθερους τους ελληνικούς ουρανούς, επιδεικνύοντας θάρρος, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα και αυταπάρνηση. Τις αρετές αυτές τιμούμε και αποκαθιστούμε σήμερα με την παρουσία μας εδώ.

Με τέτοια παραδείγματα ηρωισμού και αυταπάρνησης πρέπει να διαπλάθουμε τους νέους αεροπόρους, τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και τις επερχόμενες γενιές», κατέληξε.

Στην τελετή παρέστη επίσης ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης.