Εκτεταμένα επεισόδια στο πολυτεχνείο

Το αίσχος της επετείου – «Πάρτι με μολότοφ» έστησαν και πάλι οι κουκουλοφόροι

18/11/16 • 08:00 | UPD 18/11/16 • 08:46

Η περιοχή των Εξαρχείων… πλήρωσε ακριβά για ακόμα μία φορά το καλά οργανωμένο σχέδιο των κουκουλοφόρων να στήσουν σκηνικό πολέμου στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, ύστερα από το τέλος της μεγάλης πορείας για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

Οπως συνέβη στις διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα έτσι και χθες οι κουκουλοφόροι επέλεξαν το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου ως ορμητήριο για επεισόδια. Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι η κατάληψη του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο «πυροδότησε» τις τόσο εκτεταμένες ταραχές.

Η οργάνωση

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στον Ελεύθερου Τύπου, ότι «η κατάληψη ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης και έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους να οργανώσουν το σχέδιό τους. Το απόγευμα έγινε κάλεσμα σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου για να ενισχυθεί με κόσμο η κατάληψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Πολυτεχνείο, δεν επέτρεψαν την πρόσβαση και απέτρεψαν τα χειρότερα».

ů?켲 �43粠尥���뵴巭埯��ݬ?17 ͯ嬢? 2016. (EUROKINISSI/KŎMđϓ ƙ͔Mϓ)

Ανοχή

Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη όψη του νομίσματος. Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για ανοχή της ΕΛ.ΑΣ. στη δράση των κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια με το σκεπτικό της μη επέκτασης των ταραχών στην υπόλοιπη Αθήνα. Ομάδες κουκουλοφόρων φαίνεται να έχουν λάβει το «μήνυμα» με αποτέλεσμα να προχωρούν σε προπαρασκευαστικές πράξεις επεισοδίων, τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν από κάθε μεγάλη πορεία.

Η περιοχή έχει μετατραπεί σε «κυματοθραύστη» ταραχών, προκειμένου να εμφανίζεται η εικόνα του επιτυχούς σχεδιασμού των μέτρων ασφαλείας με το επιχείρημα των περιορισμένων καταστροφών και τραυματισμών.
Ενδεικτικό της «προετοιμασίας» των ταραξιών είναι ότι οι πρώτες μολότοφ έπεσαν στην οδό Στουρνάρη, χωρίς το μπλοκ των αντιεξουσιαστών που συμμετείχε στην πορεία να καταλήξει στα Εξάρχεια, διότι αποκόπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι τα επεισόδια σχεδιάστηκαν από άτομα που βρίσκονταν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Τα οδοφράγματα άλλωστε στήθηκαν πριν ολοκληρωθεί η πορεία με καρέκλες και τραπέζια του Ιδρύματος.

politexnio-poria2-1300

Στα επεισόδια «πρωταγωνίστησε» μία ομάδα περίπου 200 ατόμων που κατάφερε να εκτοξεύσει εκατοντάδες μολότοφ, καπνογόνα, φωτοβολίδες και να κάψει μία ελληνική σημαία επί της οδού Πατησίων.

potitexnio-episodia-1300

Κατάληψη

Τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ανησυχήσει από νωρίς όταν αναρχικοί κατέλαβαν το κτίριο «Γκίνη» του Πολυτεχνείου με σκοπό ο χώρος να μείνει ανοιχτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με τον προγραμματισμό που υπήρχε να κλείσουν στις 15.00 οι πύλες του Ιδρύματος. Στις 13.00 νεαροί επιτέθηκαν σε βανάκι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών στην οδό Ζαΐμη αρπάζοντας κράνη, ασπίδες και δακρυγόνα. Οι τρεις αστυνομικοί που επέβαιναν στο όχημα απεγκλωβίστηκαν χάρη στην επέμβαση των ΜΑΤ, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι ασπίδες και τα κράνη κρεμάστηκαν σε άγαλμα της πλατείας Εξαρχείων ως «λάφυρα».

Κατά τη διάρκεια της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία κουκουλοφόροι φώναζαν προς τους αστυνομικούς το σύνθημα «αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, ριπές από καλάσνικοφ να βάλετε μυαλό». Ανησυχία προκάλεσε και η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων, Αλβανών και Ρώσων, ηλικίας κάτω των 20 ετών, οι οποίοι πρωτοστατούσαν στις ύβρεις και στις χειρονομίες (σχημάτιζαν με τα χέρια πιστόλι) σε βάρος τους. Οι αστυνομικοί είχαν λάβει εντολή να αποφύγουν τις συμπλοκές σώμα με σώμα με τους κουκουλοφόρους, ενώ ελάχιστες ήταν οι συλλήψεις.

politexnio-molotov-1000

Μπαλάκι οι ευθύνες

Χθες, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν σε επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα και τον πρύτανη του Ιδρύματος για το ενδεχόμενο επέμβασης των ΜΑΤ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το μεσημέρι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, έλαβε ενημέρωση από τον πρύτανη για την κατάσταση στο Ιδρυμα. Συγκεκριμένα ο πρύτανης τον ενημέρωνε για τις αναφορές που είχε στα χέρια του από τους φύλακες για την ύπαρξη άγνωστων ατόμων στο Ιδρυμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναφορές αυτές δεν έκαναν λόγο για διάπραξη έκνομων ενεργειών. Ο κ. Ζαγοραίος διαβίβασε το έγγραφο στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή του Πολυτεχνείου. Η Αστυνομία, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει τι συνέβαινε εντός του Ιδρύματος. Συνεπώς, εφόσον ούτε ο πρύτανης ούτε οι αστυνομικές Αρχές διαπίστωσαν κακουργηματικές πράξεις, η επέμβαση δεν πραγματοποιήθηκε. Ο κ. Ζαγοραίος, πάντως, είχε δώσει εντολή για επέμβαση, όπως ορίζει ο νόμος, σε περίπτωση διαπίστωσης διάπραξης κακουργηματικών πράξεων.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

akalafatis@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου