ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στο κέντρο της Αθήνας

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την απομόνωση των μπαχαλάκιδων εν όψει Πολυτεχνείου

17/11/16 • 08:07 | UPD 17/11/16 • 08:07

Ο Ομπάμα έφυγε, η επέτειος εορτασμού του Πολυτεχνείου ήρθε για την Ελληνική Αστυνομία, με τον προβληματισμό των μέτρων ασφαλείας να επανέρχεται κάτω από άλλες συνθήκες, σε ένα άλλο πλαίσιο που δεν μπορεί να δικαιολογήσει παρόμοιους αποκλεισμούς και «αποστειρώσεις» ασφαλείας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν την ύπαρξη συγκρουσιακών τάσεων, ισχυρού εξοπλισμού και μεγάλη συμμετοχή από πολυάριθμες ομάδες νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου, που δεν βρήκαν την ευκαιρία να τις εκδηλώσουν, παρά μόνο «ελεγχόμενα» αλλά εκτεταμένα στην περιοχή των Εξαρχείων, η οποία για άλλη μία φορά αποτέλεσε τον «κυματοθραύστη» της πρωτεύουσας. Η περίπτωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου όμως είναι μία άλλη κατάσταση, καθώς οι διαδηλωτές θα προβούν στην καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, με εκείνους που θα επιδιώξουν έκτροπα να έχουν μεγαλύτερο πεδίο δράσης από εκείνο το περιορισμένο που είχαν κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

«Απομόνωση» ταραξιών

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει την ίδια στόχευση με αυτόν της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου. Ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων. Το παράδειγμα ενδεδειγμένης αντίδρασης και εφαρμογής των μέτρων, που παρουσιάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι αυτό που καταγράφηκε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, όταν μία μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό φραγμό που βρισκόταν στη συμβολή της οδού Σταδίου και Αμερικής.

Οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε στην κατοχή της «πολεμοφόδια» επιθέσεων και άμεσα πλαισιώθηκε ασφυκτικά. Εκτόξευσαν δύο βόμβες μολότοφ, ωστόσο υπό τον κίνδυνο εγκλωβισμού και σύλληψής τους, οπισθοχώρησαν και «αφοπλίστηκαν» μόνοι τους στην πλ. Κολοκοτρώνη, στην Παλαιά Βουλή, εγκαταλείποντας πέντε σακίδια που περιείχαν επτά βόμβες μολότοφ, κοντάρια και πυροσβεστήρες, που είχαν αποσπάσει νωρίτερα από σταθμούς του μετρό.

Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και σήμερα, σε μια προσπάθεια απομόνωσης των «ύποπτων» ομάδων, ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχει η διαφορά της συμμετοχής πολλαπλάσιων διαδηλωτών και φορέων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσουν να αποκόψουν αυτές τις ομάδες από τον κύριο όγκο της πορείας και αν δεν το καταφέρουν, θα προσπαθήσουν να τις καθοδηγήσουν «γρήγορα» προς την περιοχή των Εξαρχείων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου