τι ειδε ο προεδρος των ηπα στον ιερο βραχο και στο μουσειο

Η ξενάγηση του Ομπάμα στην Ακρόπολη [φωτό και βίντεο]

16/11/16 • 16:08 | UPD 16/11/16 • 20:36

Toν Ιερό Βράχο αλλά και το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης ο Μπαράκ Ομπάμα.

Την ξενάγηση του Αμερικανού προέδρου στην Ακρόπολη ανέλαβε η προϊστάμενη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου, η οποία διακρίνεται δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβηκε στην Ακρόπολη με χαλαρό ντύσιμο, αφού επέλεξε ένα γαλάζιο πουκάμισο, γκρι παντελόνι και ένα σκούρο μπλε μπουφάν, παρά το τσουχτερό κρύο. Αφού η αμερικανική αποστολή ανέβηκε τα σκαλιά και έφτασε στην Ακρόπολη ο αρχαιολογικός χώρος γέμισε με άνδρες ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου.

Υπό την καθοδήγηση της ξεναγού Ελένης Μπάνου από το υπουργείο Πολιτισμού, άκουγε με μεγάλη προσοχή την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου. Ο δημοσιογράφος του AP Josh Lederman απαθανάτισε καρέ καρέ την ξενάγηση του Ομπάμα στην Ακρόπολη.

Η Εφορος Αθηνών περίμενε τον Αμερικανό Πρόεδρο στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Μαζί ανέβηκαν την κλίμακα προς τα μνημεία. Ο κ. Ομπάμα ξεναγήθηκε σε κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά. Στα Προπύλαια, στο Ναό τα Αθηνάς Νίκης, στο Ερεχθειο και τέλος στον Παρθενώνα. Η κ. Μπάνου έδειξε, από ψηλά, στον Aμερικανό πρόεδρο και το θέατρο Ηρώδου Αττικού, στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης. Με την επίσκεψη αυτή ο Aμερικανός Πρόεδρος εκπλήρωσε, όπως είπε, ένα παλιό του όνειρο να θαυμάσει από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης.

obama-acropolis-1300

Ο κ. Ομπάμα ενδιαφέρθηκε να μάθει για τη διοικητική διάρθρωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων, για τον τρόπο που τα έργα χρηματοδοτήθηκαν στην αρχαιότητα. Ρώτησε, επίσης, για τη διάρκεια που είχε η λατρεία της θεάς Αθηνάς στην αρχαία Αθήνα. Η Εφορος Αθηνών ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την Ιστορία του Βράχου, τα αναστηλωτικά έργα και φυσικά για την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγιν. Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε και ο ίδιος στο θέμα αυτό ωστόσο η στιχομυθία δεν έγινε γνωστή.
obama-acropolis3-1300

obama-acropolis2-1300

obama-acropolis4-1300

obama-acropolis5-1300

Στον Ιερό Βράχο ανέβηκαν και δεκάδες πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και ελάχιστοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι.

obama-acropolis-anodos-1

obama-acropolis-anodos-4

Ακολούθως επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο ξεναγήθηκε από τον διευθυντή Δημήτρη Παντερμαλή.

 

Αμέσως μετά μετέβη στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπου και έδωσε την ομιλία του.