Σοκάρει η επίθεση του αντιδήμαρχου Κεφαλλονιάς στους ψυχικά πάσχοντες

16/11/16 • 13:19 | UPD 16/11/16 • 13:19

Σοκάρει η ανταλλαγή επιστολών του αντιδημάρχου του δήμου Κεφαλλονιάς  Διονύση Λυκούδη, με τους ψυχικά πάσχοντες.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο κ. Λυκούδης  επανειλημμένως και εντόνως πολίτες που κατήγγειλαν έργα του δήμου ως ψυχασθενείς με ανάγκη φαρμάκων και εγκλεισμού σε ίδρυμα.

Ο αντιδήμαρχος σε συνέντευξη είπε πράγματα όπως «μια χούφτα τρελών», «ψυχανώμαλοι», «το προσωπείο της σχιζοφρένειας», «να τους κλείσουν στα ιδρύματα», «να τους δώσουν φαρμακευτική αγωγή» , «να κληθεί η ένωση ψυχιάτρων να τους μαντρώσει» κ.α. «Κάποιοι να κρύβονται πίσω από τη μάσκα του… ψυχανώμαλου».

Οι εξυπηρετούμενοι του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου εξέδωσαν απάντηση:

«Κύριε Λυκούδη, Στέλνουμε αυτήν την επιστολή για να σας απαντήσουμε στην συνέντευξη που δώσατε στον Κο Βούτο σε ότι αφορά το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Αργοστολίου. Ακούσαμε την ραδιοφωνική συνέντευξη και τους χαρακτηρισμούς σας οι οποίοι θίγουν τα άτομα με ψυχική ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα φράσεις και λέξεις όπως «μια χούφτα τρελών», «ψυχανώμαλοι», «το προσωπείο της σχιζοφρένειας», «να τους κλείσουν στα ιδρύματα», «να τους δώσουν φαρμακευτική αγωγή», «να κληθεί η ένωση ψυχιάτρων να τους μαντρώσει» είναι κάποιες από αυτές που ειπώθηκαν οι οποίες μας τράβηξαν την προσοχή. Ως ψυχικά πάσχοντες πιστεύουμε ότι έχετε άγνοια στο κομμάτι της ψυχικής ασθένειας. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε ότι το ψυχικό πρόβλημα δεν καθιστά κάποιον «τρελό» ή επικίνδυνο. Δίνετε την εντύπωση με τα λεγόμενα σας ότι η ψυχική ασθένεια καθιστά τους ανθρώπους άβουλους, χωρίς δικαίωμα λόγου και ύπαρξης, απομονωμένους και με μόνη διέξοδο τον εγκλεισμό τους σε ψυχιατρικά ιδρύματα και κάτω από την χορήγηση ψυχοφαρμάκων. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ενημερωθεί γύρω από το κομμάτι της ψυχικής ασθένειας -ίσως γιατί αυτό δεν χρειάστηκε στη ζωή του- δεν είναι σε θέση να καταλάβει την συνεχή προσπάθεια των ψυχικά πασχόντων να ενταχθούν εκεί όπου δικαιούνται: δηλαδή στην κοινωνία. Είναι επιτακτική η ανάγκη να τονίσουμε ότι η ψυχική ασθένεια δεν είναι συνυφασμένη με το φόβο, την επικινδυνότητα, τις δολοφονίες, τις κλοπές και κάθε τι παραβατικό. Οι χαρακτηρισμοί σας είναι ιδιαίτερα προσβλητικοί για εμάς και θεωρούμε πως η δημόσια θέση που κατέχεται περιορίζει το ελαφρυντικό της άγνοιας. Θα σας παρακαλούσαμε να μας σεβαστείτε. Να είστε πιο προσεκτικός στις επόμενες δημόσιες τοποθετήσεις σας, και κυρίως να ανακαλέσετε όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν αρμόζουν πρωτίστως στη θέση την οποία κατέχεται, την πραγματικότητα της ψυχικής ασθένειας έτσι όπως αυτή βιώνεται από τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειες τους, και εν γένει σε όλους τους πολίτες αυτού του νησιού. Με εκτίμηση Τα μέλη του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου».

Η απάντηση του αντιδήμαρχου ήταν άκρως επιθετική:

«Μια οφειλόμενη απάντηση προς του υπευθύνους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου Με ενδιαφέρον πληροφορήθηκα από τα τοπικά ΜΜΕ τις νουθεσίες των υπευθύνων του Κέντρου σας σχετικά με συνέντευξη πολιτικού περιεχομένου, που παρεχώρησα στον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Σάκη Βούτο, με θέμα την παρεμπόδιση των τεχνικών έργων για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Αργοστολίου από συμπεριφορές συμπολιτών μας οι οποίες τελικά είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, αφού με αυτές προσπαθούν να παρεμποδίσουν την εξέλιξη και ολοκλήρωση των έργων στην πόλη μας. Σεβόμενος τόσο το αξίωμα που έχω την τιμή να υπηρετώ όσο και το σύνολο των υγειονομικών δομών του νησιού μας, υποχρεούμαι να απαντήσω προς διευκρίνιση των όσων σκοπίμως ή αφελώς αναφέρετε, με σκοπό κυρίως να με προσβάλλετε για αδιευκρίνιστους ομολογώ λόγους. Η απομόνωση συμβολικών λέξεων, που ειπώθηκαν με σκοπό να τονίσουν τη σημασία της διαταραγμένης, πολιτικώς, συμπεριφοράς ορισμένων, οι οποίοι έχουν στόχο την διακοπή των τεχνικών έργων στο κέντρο του Αργοστολίου για καθαρά μικροπολιτικούς και αντιπολιτευτικούς λόγους, αλλοιώνει το πνεύμα του νοήματος των όσων ειπώθηκαν, δημιουργώντας προφανώς παραπληροφόρηση. Ευχαριστώ για το μάθημα ψυχιατρικής που βρήκατε την ευκαιρία δημοσίως να προσφέρετε, αλλά επισημαίνω ότι πιο χρήσιμο θα ήταν να γίνει στο πλαίσιο ενός Συνεδρίου, που θα μπορούσατε να διοργανώσετε υπό την τιμητική αιγίδα του Δήμου μας. Η παρερμηνεία του θεσμικού σας ρόλου και η εμπλοκή σας σε πολιτικές αναλύσεις και διευκρινίσεις αφαιρεί από τους ασθενείς σας το δικαίωμα να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας στην φροντίδα που είναι βέβαιο ότι τους χρειάζεται. Με την βεβαιότητα ότι δεν θα εμπλακούμε σε δημόσιους, άνευ σημασίας, για υγιείς και ασθενείς συμπεριφορές, διαλόγους, εύχομαι όπως συνεχίσετε με επιμέλεια και σοβαρότητα το πολύτιμο έργο σας, που σίγουρα δεν περιέχει στις υποχρεώσεις του την μικροπολιτική. Με εκτίμηση, Διονύσης Λυκούδης Αναπληρωτής Δήμαρχος Κεφαλλονιάς».

Πηγή: www.lifo.gr