Μετά την επίθεση στην Γαλλική πρεσβεία

Τα δύο λάθη στην προκήρυξη που αποκαλύπτουν μυστικά των τρομοκρατών

16/11/16 • 08:08 | UPD 16/11/16 • 08:08

Η δικογραφία και η έρευνα για την επίθεση με πολεμικό καλάσνικοφ εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού στο Κολωνάκι άλλαξε άμεσα «χέρια» και από αυτά των στελεχών της Κρατικής Ασφάλειας, που παράδοξα είχαν την προανάκριση, πέρασε σε εκείνα των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά την ανάληψη ευθύνης της επίθεσης από την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Η συγκεκριμένη επίθεση φαίνεται να αποτελεί την «ταυτότητα» της τρομοκρατικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμφανίζονται επικίνδυνα και έτοιμα για όλα.

Η συγκεκριμένη επωνυμία είχε αναλάβει την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον των γραφείων του ΠαΣοΚ στις 25 Μαΐου 2014, παραμονή ευρωεκλογών, με προκήρυξή της στις 3 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, το έκανε όμως και το βράδυ της Δευτέρας, στο νέο κείμενό της, με την ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία και με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Μεξικού.

Η βιασύνη των «συντακτών», που φαίνεται πως δεν έχουν συμμετάσχει στις επιθέσεις, να στείλουν την προκήρυξη πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, είναι δείγμα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., για τα δύο βασικά και παράξενα ημερολογιακά λάθη με τα οποία ξεκινά το κείμενο. Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει ότι η επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού έλαβε χώρα στις 31 Αυγούστου 2016 ενώ στην πραγματικότητα έγινε στις 31 Ιουλίου, ενώ για το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου ενώ έγινε στις 10 Νοεμβρίου.

Κομβικό σημείο για τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι η επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, η επίθεση εκδηλώθηκε στις 06:00 το πρωί της 31ης Ιουλίου 2016 όταν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού, φορώντας μαύρα κράνη και ρούχα, σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Σκουφά και Πλ. Φιλικής Εταιρείας. Κατέβηκε ο συνεπιβάτης και πυροβόλησε δύο φορές προς την πρεσβεία του Μεξικού. Στη συνέχεια έκαναν αναστροφή και διέφυγαν αντίθετα στην οδό Σκουφά. Για τις κινήσεις τους είχε καταθέσει ένας υπάλληλος καθαριότητας του δήμου. Στο σημείο δεν βρέθηκαν κάλυκες. Την επόμενη μέρα υπάλληλος χρηματιστηριακής εταιρείας που στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου (η πρεσβεία του Μεξικού είναι στον 5ο), διαπίστωσε μία τρύπα στο τζάμι και μία σε γύψινο διαχωριστικό τοίχο, όπως και μία επιπλέον σε τοίχο των γραφείων. Εκεί εντοπίστηκε ο πυρήνας βλήματος που ανήκε σε πολεμικό καλάσνικοφ.

Η σειρά των λαθών σε ημερομηνίες των χτυπημάτων της ίδιας της οργάνωσης σε πρεσβεία του Μεξικού και προσφάτως στη γαλλική πρεσβεία, όπου γίνεται λάθος στην ημέρα ακόμη και του μήνα που έγιναν, προδίδει την αγωνία των συντακτών του κειμένου να προλάβουν την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου