Αντιδράσεις για την υπό ίδρυση νέα Ένωση Δικαστών

15/11/16 • 19:22 | UPD 15/11/16 • 19:22

Προς άγραν μελών είναι η υπό ίδρυση Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, με δικαστικές πηγές να κάνουν λόγο για εν εξελίξει… επιχείρηση επάνδρωσης του φορέα προερχόμενη κυρίως από τον Αρειο Πάγο, παρά τα πυρά των μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων της χώρας κατά της «διασπαστικής», όπως τη χαρακτηρίζουν, πρωτοβουλίας.

Ο διχασμός του Σώματος δεν αποκλείεται μάλιστα να διευρυνθεί εάν επιβεβαιωθούν πληροφορίες που φέρουν να δρομολογείται από ειρηνοδίκες μία ακόμα νέα ένωση, η οποία θα… αλιεύσει μέλη από τη «δεξαμενή» του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα του κλάδου.

«Κόντρα» στις εκκλήσεις τόσο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τα μέλη τους να απορρίψουν την απόπειρα ίδρυσης του νέου φορέα, από τον Αρειο Πάγο φαίνεται πως καταβάλλονται προσπάθειες για τη στελέχωση αυτού, με στόχο προφανώς να καταστεί δυνατή -μετά το διορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου έχει κατατεθεί η αίτηση ίδρυσης- η σύγκληση γενικής συνέλευσης. Πηγές κάνουν λόγο για πιεστική «διακίνηση» εντύπων-προσκλήσεων για… αυτόβουλη εγγραφή στο νέο φορέα προς υψηλόβαθμους λειτουργούς της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης.

Οι παραπάνω κινήσεις οξύνουν το κλίμα αναβρασμού στους κόλπους των λειτουργών της Θέμιδος και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι στο επίκεντρο των ετήσιων γενικών συνελεύσεων των μελών των ενώσεων Εισαγγελέων, στις 27 Νοέμβρη και Δικαστών και Εισαγγελέων, στις 10 Δεκέμβρη. Εξάλλου, ιδίως από την πλευρά της δεύτερης, η προσπάθεια ίδρυσης νέου φορέα έχει εκληφθεί ως κήρυξη πολέμου εναντίον της. Εχει καταγγείλει μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς ότι η νέα ένωση «υποκινείται» ουσιαστικά από την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην πρόεδρο της ΕΔΕ, με στόχο «την αποδόμηση του νέου ενωτικού προεδρείου» από το οποίο έμεινε εκτός η συνδικαλιστική παράταξη της οποίας η τελευταία ηγείτο.

Αιτίες, κατά την ΕΔΕ, αποτέλεσαν αφενός η σφοδρή αντίθεσή της στο «αντισυνταγματικό αίτημα επιμήκυνσης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των ανώτερων δικαστικών λειτουργών» που φέρεται ότι… ανακίνησε η Βασιλική Θάνου και εμφανίζεται να στηρίζει η υπό δημιουργία ένωση και αφετέρου, η αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας λειτουργών «δύο ταχυτήτων», διά της θέσπισης ειδικού επιδόματος αυξημένης ευθύνης στους ανώτερους και ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου