Σώστε τα παιδιά που εγκλωβίστηκαν σε ελληνικά νησιά

15/11/16 • 18:52 | UPD 15/11/16 • 18:52

Τις απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να διαβιούν πολλά από τα 6.000 παιδιά-πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένα στα ελληνικά νησιά καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση Save the Children (Σώστε τα Παιδιά) και απευθύνει έκκληση για βοήθεια στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που βρίσκεται από σήμερα στην Ελλάδα.

Η Save the Children προειδοποιεί ότι τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς οι εγκαταστάσεις στα τέσσερα από τα πέντε νησιά έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα προβλεπόμενα όρια χωρητικότητας. «Στη Χίο βρίσκεται η πλέον υπερπλήρης δομή έχοντας φτάσει στο 380% της χωρητικότητάς της, με 4.100 ανθρώπους να διαμένουν σε εγκαταστάσεις που προορίζονται για μόλις 1.100. Την ίδια στιγμή, η Σάμος βρίσκεται στο 321% της χωρητικότητάς της, η Κως στο 199% και η Λέσβος στο 174%», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Πολλά παιδιά, ανάμεσά τους ασυνόδευτα, καθώς και παιδιά με αναπηρίες, ζουν αυτή τη στιγμή σε άθλιες και επιβλαβείς συνθήκες συνωστισμού στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο Andreas Ring, εκπρόσωπος της Save the Children στην Ελλάδα. «Ορισμένα από αυτά αναγκάζονται να ζουν σε σκηνές στην παραλία και να χρησιμοποιούν βρόμικες τουαλέτες, εκτεθειμένα στο κίνδυνο ασθενειών, με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ενώ στερούνται στοιχειώδους ασφάλειας. Με το χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται και ίσως δούμε ανθρώπους να κοιμούνται σε πάρκα χωρίς καμία προστασία, πλημμυρισμένες και κατεστραμμένες σκηνές και αύξηση στις περιπτώσεις κρουσμάτων ψυχικής και σωματικής υγείας. Δίχως να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα, τα παιδιά ενδέχεται να παραμείνουν εγκλωβισμένα για πολλούς μήνες».

«Ενα εξάχρονο παιδί που διαμένει στη δομή κλειστού τύπου στη Λέρο είπε χαρακτηριστικά στην ομάδα της Save the Children: Δεν υπάρχει τίποτα ωραίο εδώ, οπότε δεν υπάρχει και καμία ωραία στιγμή μέσα στην ημέρα μου. Αυτό το μέρος είναι σαν μια φυλακή και εγώ απλά θέλω να γυρίσω πίσω στο σπίτι μου», δήλωσε ο Andreas Ring.

Ερώτηση Κικίλια

Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στη Σούδα της Χίου και αλλού, ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση και ζητά από την κυβέρνηση να πάψει να μένει θεατής. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας αντί, όπως είχε προαναγγείλει, να ανακοινώσει τις σχεδιαζόμενες κινήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εν όψει χειμώνα, καλεί δημοσιογράφους από τη Χίο και ζητά από το λαό του νησιού «να επιδείξει την υπομονή, αλληλεγγύη και εγκράτεια που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα και να βοηθήσει στη διαχείριση της μετανάστευσης».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
arishat@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου