Κόκκινο χαλί στην Ηρώδου Αττικού

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μπαράκ Ομπαμα

15/11/16 • 13:23 | UPD 15/11/16 • 14:15

Την πρώτη επίσημη επαφή έχει αυτήν την ώρα  ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.


Στο Προεδρικό Μέγαρο είναι αυτήν την ώρα και έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Tον Αμερικανό Πρόεδρο υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ακολούθησε η απόδοση τιμών από την προεδρική φρουρά και η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Συνομιλία: 

Πρ. Παυλόπουλος: Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης – Αυτά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας ακτινοβολίας σας.

Πρ. Παυλόπουλος: Ιστορικές οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών – Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η ομογένεια στις ΗΠΑ – Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό – Είμαι βέβαιος πως και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.
Πρ. Παυλόπουλος: Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης – Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια μια Ευρώπη ισχυρή – Παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαική μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταιρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκληρωση μακριά από φοβικά συνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον.

Πρ. Παυλόπουλος: Μας εμπνεύει το ευρωπαϊκό ιδεωδες και τα εθνικα θεματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαικό ζήτημα, ταχεία δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαικό κεκτημένο: δεν αποδέχεται στρατευματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις – Θέλω να καταστεί σαφές αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημόενο θα δημιουργούσαμε αρνητικό προηγουμενο για τις ευρωπαικές χώρες. Θεωρούμε επίσης αδιανότητη και απαράδκετη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθηκης της Λωζάνης.

 Πρ. Παυλόπουλος: Το γεγονος ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκη προοπτική αυτού του κράτους.

Ομπάμα: Όσον αφορά την τρομοκρατία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο. Εκτιμούμε τη συνεργασία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία.

Ομπάμα: Το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας. Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες για τη διαχείριση του προβλήματος.

Ομπάμα: Η Ε.Ε. είναι κάτι καλό για όλο τον κόσμο. Ένα από τα μηνύματά μου είναι να ενθαρρύνω την ανάπτυξη και την ανάγκη να δίνεται ευκαιρία στους νέους και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως στον υπόλοιπο κόσμο.

Ομπάμα: Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία. Υπάρχει δρόμος ακόμα να γίνει.

 Ομπάμα: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Η ομογένεια είναι ενθουσιασμένη γι’ αυτή την επίσκεψή μου. Αυτό θα είναι το τελευταίο επίσημο ταξίδι μου και βρίσκω ότι είναι σημαντικό να επισκέπτομαι τη χώρα από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία και οι ιδέες που γαλούχισαν τις ΗΠΑ.

 

proedriko-megaro-eoimasies-1300-3

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα εισήλθνα στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και η σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.

3

2

1

proedriko-megaro-eoimasies-1300-4

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για διευρυμένες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 19:30 ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθίσουν 120 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα.

proedriko-megaro-1300-3

proedriko-megaro-1300-2

proedriko-megaro-1300-1

proedriko-megaro-eoimasies-1300-1

proedriko-megaro-eoimasies-1300-5

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα κάνοντας κλικ στην εικόνα

obama-athena-0