Ψάχνει 23 χρόνια το δίκιο της στα δικαστήρια

14/11/16 • 21:12 | UPD 14/11/16 • 21:12

Η καρικατούρα ενός δικαστικού συστήματος τελματωμένου και βαθιά προβληματικού ξεπηδά μέσα από μια τραγωδία που άφησε πίσω της πέντε παιδιά και δύο δικηγόρους νεκρούς και έναν πατέρα που αποφάσισε να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, η κόρη ενός εκ των θυμάτων παλεύει ακόμα για τη δικαίωσή της.

Ολα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1991 όταν ο υποσμηναγός Δημήτρης Κουρούπης οδηγούσε μεθυσμένος στη Χαλκίδα και με συνοδηγό τον Φώτη Σακελλαράκη αφαίρεσε τη ζωή πέντε νέων παιδιών που γύριζαν με τα πόδια σπίτι μετά από διασκέδαση. Η δίκη ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1993 στο Στρατοδικείο στο Ρουφ.

Οταν ο εκ των συνηγόρων του κατηγορουμένου, Χρήστος Μπάκας, ετοιμαζόταν να αγορεύσει, ο Θανάσης Ντρούζος, πατέρας ενός εκ των θυμάτων, βγάζει πιστόλι. Δένει πλάτη με πλάτη από τη μία τον Σακελλαράκη και από την άλλη τους δύο δικηγόρους, Μπάκα και Αβράμη. Οταν αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει αστυνομική δύναμη, πυροβολεί και σκοτώνει τους δύο δικηγόρους και αυτοκτονεί.
Τότε η κόρη του δικηγόρου Χρήστου Μπάκα, Ελένη ήταν 9 ετών. Σήμερα είναι 32 ετών, άνεργη μητέρα ενός παιδιού και εξακολουθεί να σέρνεται στα δικαστήρια.

Η δικογραφία της μόνο στο ΣτΕ επί 10 χρόνια άλλαζε συνεχώς χέρια, ενώ η εκδίκασή της αναβλήθηκε από τους ίδιους τους συμβούλους 15 φορές. Αυτό που ζητούσε από τους δικαστές ήταν να καθορίσουν το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης που θα ελάμβανε, αν δηλαδή θα ήταν 150 ευρώ ή 184. Τα δικαστήρια αναγνώρισαν ότι για τη δολοφονία του πατέρα της είχαν ευθύνη τόσο η Αστυνομία όσο και ο επίτροπος του Στρατοδικείου που δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα και της επιδικάστηκε πλέον της συντάξεως των 32 ευρώ μηνιαίως και διατροφή μέχρι την ενηλικίωσή της.

Το 2002 η Ελένη Μπάκα άσκησε αγωγή κατά του Δημοσίου, επικαλούμενη ότι πέτυχε στη Φιλοσοφική. Για τον λόγο αυτό το Δημόσιο πρέπει να εξακολουθήσει να της παρέχει διατροφή 296,40 ευρώ μηνιαίως μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της, αλλά και αργότερα αν συνέχιζε μεταπτυχιακές σπουδές. Το Διοικητικό Εφετείο σε συνδυασμό με τη σύνταξη που ελάμβανε από το Δημόσιο, της επιδίκασε 150 ευρώ μηνιαίως. Το 2006 προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας μετά από 10 χρόνια κατέληξαν ότι στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δεν είναι σαφές το ύψος της διατροφής και ανέπεμψαν την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο για να απαντήσει. Η Ελένη Μπάκα επανήλθε με νέα προσφυγή της στο ΣτΕ. Αυτή τη φορά διεκδικεί αποζημίωση 15.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσής της.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap