στη σκιά της τρομοκρατίας

«Κόκκινος» συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ και CIA για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

13/11/16 • 07:00 | UPD 13/11/16 • 07:00

Σκηνές που έχουμε δει μόνο σε ταινίες, στις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος απειλείται σε ξένο έδαφος, αναμένεται να εκτυλιχθούν στην Αθήνα το διήμερο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα.

Η τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και οι απειλές της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» για σαμποτάζ της επίσκεψης προκάλεσαν την απόφαση για αύξηση κατά 30% των αστυνομικών δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας.

Οι τροποποιήσεις και οι ανασχεδιασμοί θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς εκφράζονται έντονοι φόβοι για αιματηρή τρομοκρατική επίθεση το προσεχές χρονικό διάστημα, με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό.

Αν και αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον 3.000 αστυνομικών διάφορων αστυνομικών υπηρεσιών στα μέτρα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 4.500, μετά την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης στη γαλλική πρεσβεία. Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα μειωθούν στο ελάχιστο οι στατικές δυνάμεις φρούρησης και θα αυξηθούν οι εποχούμενες περιπολίες με έμφαση στη χρησιμοποίηση αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., Αμεσης Δράσης και ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας).

Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων είναι το γεγονός πως κάθε σημείο από το οποίο θα περνάει η αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού προέδρου θα έχει εξερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών, θα «αποστειρώνεται» και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση. Θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων, ενώ στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ επιτηρώντας τη διέλευση και τις ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Στις τελευταίες συναντήσεις Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων αποφασίστηκε η σμίκρυνση του χρόνου παραμονής του Μπαράκ Ομπάμα σε σταθερά σημεία συναντήσεων και κυρίως εκείνων που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους, γι’ αυτό και οι περισσότερες από τις επαφές του θα είναι σε κλειστούς και απόλυτα ελεγχόμενους χώρους, όπως για παράδειγμα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα μοναδικά «σίγουρα» σημεία που έχουν δώσει οι Αμερικανοί είναι το ξενοδοχείο διαμονής, που φαίνεται να έχουν καταλήξει σε αυτό των νότιων προαστίων, και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης ή το μουσείο της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

pspyropoulos@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής