Αποκαλύπτονται οι πελάτες του κυκλώματος που πείραζε «ρολόγια» της ΔΕΗ

10/11/16 • 09:16 | UPD 10/11/16 • 09:16

Ως… μετρ στο πείραγμα των μετρητών ρεύματος της ΔΕΗ, καθώς κατάφερνε να αποσφραγίζει τους μετρητές χωρίς αφήνει ίχνη, περιγράφεται από τους αστυνομικός ο 42χρονος ηλεκτρολόγος που φέρεται να ήταν εγκέφαλος του κυκλώματος που αποκαλύφθηκε.

«Επαγγελματίες και ιδιώτες ελάτε σε εμάς και θα φροντίσουμε με 50 έως 100 ευρώ να μειώσουμε την κατανάλωσή σας στο ρεύμα κατά 80%». [Διαβάστε εδώ σχετικά]

Αυτό ήταν το μότο ενός 42χρονου ηλεκτρολόγου, ιδιοκτήτη ψησταριάς, ο οποίος φέρεται ως «εγκέφαλος» κυκλώματος ρευματοκλοπής με δράση σε πολλές περιοχές της Αττικής. Ο 42χρονος κατάφερνε να αποσφραγίζει τους μετρητές χωρίς αφήνει ίχνη.

Συνεργοί του ήταν ένας 39χρονος Ρομά, ο οποίος είχε κυρίως το ρόλο να βρίσκει πελάτες, και ένας 28χρονος Αλβανός. Τα τρία μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν από την Οικονομική Αστυνομία την περασμένη Τρίτη, ενώ σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο στην κατοχή τους βρέθηκαν σημειωματάρια με το πελατολόγιό τους.

Οι αστυνομικοί μπόρεσαν να εξακριβώσουν 110 περιπτώσεις ρευματοκλοπής σε Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Αργυρούπολη, Μελίσσια, Βριλήσσια και κέντρο Αθήνας. Οι περισσότεροι από τους «πελάτες» ήταν επαγγελματίες και διατηρούσαν ζαχαροπλαστεία, ψησταριές, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ρούχων. Αρκετά, όμως, ήταν και τα νοικοκυριά που ενέδωσαν στα… επιχειρήματα του κυκλώματος για μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και δέχθηκαν την… επίσκεψή τους στους μετρητές της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κόλπο είχε ως εξής:

Οι «πελάτες» έβλεπαν από το λογαριασμό της ΔΕΗ πότε θα γινόταν η καταμέτρηση στους μετρητές και ειδοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος πέντε ημέρες νωρίτερα. Οι δράστες αποσφράγιζαν τους μετρητές και παρέμβαιναν στις ενδείξεις τους, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής καταμετρημένης κατανάλωσης κατά 80%.

Η συγκεκριμένη διαδικασία επαναλαμβανόταν ανά τετράμηνο, ενώ η αμοιβή που λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος ανερχόταν στα 100 ευρώ για επαγγελματικές και 50 ευρώ για οικιακές συνδέσεις. Οι συλληφθέντες διέπρατταν ρευματοκλοπή ακόμα και στα σπίτια τους, ενώ ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» έκανε το ίδιο και στη ψησταριά που διατηρεί στη Νίκαια.

Αυτό που πρόδωσε την έκταση της δράσης του ήταν τα σημειωματάρια, στα οποία κατέγραφαν αναλυτικά τις δουλειές τους. Εκτιμάμε ότι το κέρδος του ήταν περίπου 40.000 ευρώ ετησίως. Ο αρχηγός, ωστόσο, δεν ζούσε μόνο από αυτά αφού διατηρεί δική του επιχείρηση. Πρόκειται για άνθρωπο υπεράνω υποψίας με γνώσεις ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής», λέει αστυνομική πηγή.