Κύκλωμα «πείραζε» τα ρολόγια της ΔΕΗ

10/11/16 • 08:11 | UPD 10/11/16 • 08:11

«Επαγγελματίες και ιδιώτες ελάτε σ’ εμάς και θα φροντίσουμε με 50 έως 100 ευρώ να μειώσουμε την κατανάλωσή σας στο ρεύμα κατά 80%».

Αυτό ήταν το μότο ενός 42χρονου ηλεκτρολόγου, ιδιοκτήτη ψησταριάς, ο οποίος φέρεται ως «εγκέφαλος» κυκλώματος ρευματοκλοπής με δράση σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Ο 42χρονος περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως… μετρ στο πείραγμα των μετρητών ρεύματος της ΔΕΗ, καθώς κατάφερνε να αποσφραγίζει τους μετρητές χωρίς να αφήνει ίχνη. Συνεργοί του ήταν ένας 39χρονος Ρομά, ο ρόλος του οποίου συνίστατο στο να βρίσκει πελάτες, και ένας 28χρονος Αλβανός. Τα τρία μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν από την Οικονομική Αστυνομία την περασμένη Τρίτη, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν σημειωματάρια με το πελατολόγιό τους.

Περιστατικά

Οι αστυνομικοί μπόρεσαν να εξακριβώσουν 110 περιπτώσεις ρευματοκλοπής σε Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Αργυρούπολη, Μελίσσια, Βριλήσσια και κέντρο Αθήνας. Οι περισσότεροι από τους «πελάτες» ήταν επαγγελματίες και διατηρούσαν ζαχαροπλαστεία, ψησταριές, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ρούχων. Αρκετά, όμως, ήταν και τα νοικοκυριά που ενέδωσαν στα… επιχειρήματα του κυκλώματος για μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και δέχθηκαν την… επίσκεψή τους στους μετρητές της ΔΕΗ.

Το… κόλπα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κόλπο είχε ως εξής: Οι «πελάτες» έβλεπαν από το λογαριασμό της ΔΕΗ πότε θα γινόταν η καταμέτρηση στους μετρητές και ειδοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος πέντε ημέρες νωρίτερα. Οι δράστες αποσφράγιζαν τους μετρητές και παρέμβαιναν στις ενδείξεις τους, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής καταμετρημένης κατανάλωσης κατά 80%.

Η συγκεκριμένη διαδικασία επαναλαμβανόταν ανά τετράμηνο, ενώ η αμοιβή που λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος ανερχόταν στα 100 ευρώ για επαγγελματικές και 50 ευρώ για οικιακές συνδέσεις. Οι συλληφθέντες διέπρατταν ρευματοκλοπή ακόμα και στα σπίτια τους, ενώ ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» έκανε το ίδιο και στην ψησταριά που διατηρεί στη Νίκαια.

«Ηθελαν λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους, καθώς γνώριζαν ότι απευθύνονται κυρίως σε άτομα που δεν έχουν πολλά χρήματα. Δελέαζαν όσους γνώριζαν υποσχόμενοι ότι θα απαλλαγούν από τους δυσβάστακτους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης. Αυτοί που ενέδωσαν ήταν πολλοί. Φτωχοί, πλούσιοι, ιδιώτες, επαγγελματίες. Κάποιος, για παράδειγμα, που κατανάλωνε 5.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε -μετά την παρέμβαση που του έκαναν- τιμολόγιο για 800 κιλοβατώρες. Ο αρχηγός είχε μεγάλο κοινωνικό κύκλο, όπως και ο Ρομά. Ετσι, απέκτησαν σχετικά γρήγορα πελάτες που σίγουρα είναι περισσότεροι από 110.

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

akalafatis@etypos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου ΤΎΠΟΥ