Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έκαναν μήνυση στο ΕΚΑΒ

08/11/16 • 18:26 | UPD 08/11/16 • 18:27

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για περιστατικά μη έγκαιρης διακομιδής ασθενών που είχαν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνει την τεράστια έλλειψη σε ασθενοφόρα, καθώς πολλά οχήματα μένουν παρκαρισμένα λόγω παλαιότητας. «Περίπου τα μισά ασθενοφόρα από τα διαθέσιμα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, είναι ακινητοποιημένα.

Είναι οι περιοχές που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας νέων ασθενοφόρων», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας ένα παράδειγμα – ενδεικτικό των σοβαρών ελλείψεων: «Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Βελεστίνου να μεταφέρει καρδιολογικό περιστατικό. Δεν διέθετε ασθενοφόρο στην εν λόγω βάρδια λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων. Μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Λόγω έλλειψης ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας κλήθηκε ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου προκειμένου να διακομισθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο ασθενής τελικά 58 ετών πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου. Επαιξε ρόλο η καθυστέρηση ή όχι, κύριοι υπουργοί της κυβέρνησης;».

Στη μήνυση που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συμπεριέλαβε έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων. Στην έκθεση αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι εταιρείες επ’ ονόματι των οποίων εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας ασθενοφόρου, κατέχουν ασθενοφόρα σε αριθμό τέτοιο, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η εξυπηρέτηση των μεταφορικών τους αναγκών και μόνο». Η έκθεση του επιθεωρητή επισημαίνει ακόμη ότι ο έλεγχος επί των ιδιωτικών ασθενοφόρων (πλήρωση γενικών όρων, προϋποθέσεις καταλληλότητας, νόμιμο διακομιδής) είναι «ανύπαρκτος», ενώ «υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ εμπλέκονται με επαγγελματική σχέση είτε ως πλήρωμα ασθενοφόρων είτε με άλλη ιδιότητα, χωρίς άδεια από την υπηρεσία τους για τη δραστηριότητα αυτή».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου