7ος Πανελλαδικός Δημόσιος Ταυτόχρονος Θηλασμός

Χιλιάδες μητέρες θήλασαν δημόσια τα παιδιά τους [εικόνες & βίντεο]

06/11/16 • 14:37 | UPD 06/11/16 • 14:39

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι γυναίκες σε 53 ελληνικές πόλεις αλλά και στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν  για 7η συνεχή χρονιά σε κεντρικά σημεία για να θηλάσουν ταυτόχρονα και δημόσια, σε μια προσπάθεια να καταρριφθεί το ταμπού ότι οι μητέρες δεν μπορούν και δεν πρέπει να θηλάζουν εκτός σπιτιού.

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στο μητρικό θηλασμό. Παρά όμως τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση του θηλασμού, περίπου 77 εκατομμύρια νεογέννητα – ή το 1 στα 2, σύμφωνα με τη UNICEF – δεν ξεκινούν το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννησή τους, στερώντας τους, έτσι, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αντισώματα και την πολύτιμη επαφή με τη μητέρα τους, που τα προστατεύουν από τις ασθένειες και το θάνατο. Άλλωστε, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως όσο περισσότερο καθυστερεί ο μητρικός θηλασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου κατά τον πρώτο μήνα της ζωής.

mother10

«Σε αυτή τη γιορτή μας δίνεται η αφορμή μητέρες-μέλη των ομάδων του Δικτύου μας να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, από μητέρα προς μητέρα» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας Εθελοντών.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, χάρη στις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, της UNICEF Ελλάδος αλλά και εθελοντών τέσσερα νοσοκομεία έχουν αναγνωρισθεί ως «Φιλικά προς τα Βρέφη»: Το Αττικόν, το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», η ιδιωτική μαιευτική – γυναικολογική κλινική «Μητέρα» καθώς και η «Νεογνολογική και Μαιευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ», η οποία φέτος έλαβε τον…έπαινο αυτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF. Η λίστα, δε, αναμένεται να συμπληρωθεί και με άλλα, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης. Πάντως, ακόμη και εκείνα τα νοσοκομεία – μαιευτήρια που δεν έχουν λάβει την πιστοποίηση φαίνεται πως ακολουθούν τις νέες τάσεις, όπως το να δίνουν την επιλογή στη μητέρα για 24ωρη παραμονή του βρέφους στο δωμάτιό της.

mother6

Ο πρώτος πανελλαδικός ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός πραγματοποιήθηκε το 2010. Τη μαζικότητα που έχει σήμερα άρχισε να την αποκτά από το 2012 και μετά όταν γυναίκες, οι οποίες θήλαζαν, άρχισαν να επικοινωνούν και να αλληλοϋποστηρίζονται και τελικά δημιούργησαν τις κατά τόπους Εθελοντικές Ομάδες Υποστήριξης Μητρικού θηλασμού.

mother9

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, περίπου 45.000 μέλη από γωνιές της Ελλάδας ακόμη και μέρη του εξωτερικού απαρτίζουν το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Στην Αθήνα, ο αριθμός των μελών φτάνει τις 15.500 ενώ στη Θεσσαλονίκη τα μέλη είναι περίπου τα μισά. «Το Πανελλήνιο Δίκτυο δημιουργήθηκε με στόχο την από μητέρα προς μητέρα ενημέρωση, υποστήριξη και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό», εξηγεί η διαχειρίστρια της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Βίκυ Σκορδαλού.