Στη φυλακή δύο ιερείς για εξαπάτηση του Δημοσίου ύψους 930.000 ευρώ

04/11/16 • 19:28 | UPD 04/11/16 • 19:28

Σε ποινή φυλάκισης 6 και 18 ετών καταδικάστηκαν χθες δύο ιερείς των Φαρσάλων που κατηγορούνταν για υπόθεση εξαπάτησης του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 930.000 ευρώ, μέσω πλαστών μισθοδοτικών καταστάσεων για ιερείς.

Τις ποινές επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Πρόκειται για υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2012, ύστερα από καταγγελία της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας του υπουργείου Οικονομικών προς την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, κατά τον έλεγχο των μισθολογικών καταστάσεων της Μητρόπολης είχαν διαπιστωθεί ύποπτες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στα αναγραφόμενα ποσά.

Σημειώνεται πως ο ένας εκ των δύο ιερέων βρισκόταν ήδη στη φυλακή ύστερα από πρωτόδικη απόφαση, ενώ το δικαστήριο επέβαλε -εκτός των άλλων- στους δύο ιερείς και καταβολή αποζημίωσης ποσών 220.000 και 710.000 ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η κύρια ανάκριση για άλλο ένα «ιερό σκάνδαλο» που συγκλονίζει την επαρχία Φαρσάλων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του onlarissa.gr, μόνον την εβδομάδα που ολοκληρώνεται πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας δεκάδες άτομα από την περιοχή των Φαρσάλων, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα, συγκαταλέγονται στα «υψηλά» κοινωνικά στρώματα.

Η δικαιοσύνη βρίσκεται στα χνάρια ενός άλλου σκανδάλου που αφορά εικονικές δωρεές στις οποίες αρνητικοί πρωταγωνιστές φέρονται να είναι και πάλι ρασοφόροι από την… «πολύπαθη» – τα τελευταία χρόνια – επαρχία Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματίες, ιδιώτες και άλλοι φέρεται να έκαναν μεγάλες δωρεές σε εκκλησίες και μονές της περιοχής, με σκοπό να πετύχουν φοροαπαλλαγές. Την ίδια ώρα, τα οικονομικά «ανταλλάγματα» για τους ιερείς που έδιναν τις βεβαιώσεις των δωρεών ήταν αρκετά υψηλά, αφήνοντάς τους μεγάλο κέρδος.

Πέραν από την φοροαπαλλαγή ωστόσο, διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις εμπλεκόμενων οι οποίοι πέτυχαν και επιστροφή χρημάτων από την εφορία.

Ήδη, η πλειοψηφία των εμπλεκομένων στην υπόθεση είτε έχουν επιστρέψει πίσω τα χρήματα στα κρατικά ταμεία, είτε προσπάθησαν να διορθώσουν τα πράγματα με συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, η έρευνα της δικαιοσύνης συνεχίζεται, έχοντας βάλει στο στόχαστρο τους πρωταγωνιστές ιερείς.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2010 είχε προκύψει άλλη αντίστοιχη υπόθεση, που όμως τότε είχε μπει στο αρχείο.