«Εμπόλεμη» ζώνη Πέραμα και δικαστήριο

04/11/16 • 17:48 | UPD 04/11/16 • 18:01

Με έντονη αστυνομική παρουσία και μέσα στη δικαστική αίθουσα -και διαχωρισμό των εισόδων για κάθε «αντίπαλη» πλευρά- αλλά και έντονες εντάσεις συνεχίστηκε χθες η κατάθεση του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής Σωτήρη Πουλικόγιαννη στη δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Πολεμικό κλίμα επικράτησε μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, παρά τις συνεχείς παρατηρήσεις της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία εξερράγη και όταν σε ερώτηση δικηγόρου για το «ποιος αιματοκύλισε την ανθρωπότητα» μέλη του ακροατηρίου που υποστηρίζουν τη ΧΑ φώναξαν «Ο Στάλιν και ο Μάο».

Εξεταζόμενος από τους δικηγόρους, ο κ. Πουλικόγιαννης υποστήριξε ότι η επίθεση της ΧΑ κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τον Σεπτέμβριο του 2013, στόχευε στον έλεγχο της Ζώνης. Μίλησε για κλιμακούμενες επιθέσεις σε μια λογική ισχυροποίησης της ΧΑ: «Εχουμε την επίθεση στο Πέραμα, τον Μελιγαλά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα εκείνη την περίοδο… Κυριαρχούσε η αντίληψη ότι όσο βαράμε παίρνουμε ποσοστά». Εκανε δε λόγο για επιδοκιμασία της δράσης των ταγμάτων εφόδου από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, επικαλούμενος μηνύματά του που έχουν δημοσιοποιηθεί («ν’ αγιάσουν τα χεράκια σας»).

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στον Παύλο Φύσσα, που είχε γνωρίσει όταν δούλευε στα ναυπηγεία: «Δεν δημιουργούσε προβλήματα, ήταν γελαστός, είχε κοινωνική ευαισθησία, χιούμορ, σκάρωνε στιχάκια και στη δουλειά επάνω..». Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο 34χρονος είχε δουλέψει και με κάποιους από τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία του: «Ξέρω ότι είχε συμπέσει στο ίδιο καράβι με τον Μιχάλαρο».

ΧΡ. ΧΑΤΖ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου