Breaking News

Μια συνέντευξη που σίγουρα θα συζητηθεί έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαπαχελά και στην εκπομπή “Ιστορίες” στον ΣΚΑΪ, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στην αναφορά του στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Στη συνέντευξή του, ο Αρχιεπίσκοπος δεν κρύβει την έντονη καχυποψία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών αφού περιγράφει τον Υπουργό Παιδείας ως “προβληματικό άνθρωπο”. “Άλλα λέει το πρωί, άλλα το βράδυ, είναι ασυνεπής στις σχέσεις και τα λόγια του” προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Συμπλήρωσε ότι “ο κ. Φίλης θέλει να ορίσει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Έχει το δικαίωμα ως υπουργός Παιδείας. Αλλά η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει ποια είναι η πίστη της; Όταν βλέπει ότι όλα κατακρεμνίζονται και στο θέμα της Παιδείας και στο θέμα των σχέσεων, στις παραδόσεις μας, στην Ιστορία… Δεν έχει λόγο αυτή η Εκκλησία να πει πώς θέλει τα Θρησκευτικά;”.

Σε ότι αφορά τον διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι: «Δεν υπάρχει στο λεξικό της εκκλησίας η λέξη χωρισμός. Από τι να χωρίσω; Από το παιδί μου; Το κράτος είναι οι πολίτες. Η εκκλησία γεννάει τους πολίτες. Υπάρχει μια μητρική σχέση. Ποιος θα μας χωρίσει; Αν ο διαχωρισμός κράτους- εκκλησίας είναι τυπικός και διοικητικός εμένα δεν με απασχολεί. Για εμάς η κρατική σχέση δεν μας πειράζει να χωριστεί. Αν όμως μας πουν να διαχωριστούμε από τους πολίτες εκεί θα έχουμε αντίρρηση.

Αν θελήσουν να βγάλουν από το Σύνταγμα ότι η Ορθοδοξία είναι η επίσημη θρησκεία της χώρας, εκεί διαφωνώ» και συμπλήρωσε: «Αν μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει και εμείς δεν θέλουμε μισθοδοσία. Το κράτος, για παράδειγμα, απαλλοτρίωσε από την εκκλησία το κτήμα που σήμερα υπάρχει η αμερικάνικη πρεσβεία και το 1957 το έκανε δώρο στη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ. Το ίδιο έχει γίνει και με το οικόπεδο που είχε η εκκλησία στην Κατεχάκη και σήμερα υπάρχει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εμείς πως θα τα διεκδικήσουμε αυτά πίσω; Μιλάμε για καταλήστευση. Εμείς είμαστε έτοιμοι αν θέλουν. Αλλά ας μας δώσουν πίσω αυτά που μας έχουν πάρει και μετά εμείς θα καταβάλουμε μόνοι μας τη μισθοδοσία των κληρικών».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνική Άμυνας, Πάνο Καμμένο, δήλωσε: “Είπε “αν μου πείτε Μακαριότατε, δε συμφωνείτε, δε θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί”. Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο. -σχεδόν μετά δακρύων- αν δε βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε”.

Ο τόπος προχωράει στον ανθελληνισμό και στον αποχριστιανισμό

“Δεν είναι κίνδυνος ισλαμοποίησης όταν πιστεύουμε ότι αυτοί ήρθανε και θα πάνε στις πατρίδες τους. Αλλά δεν είναι ό,τι το καλύτερο”, υποστήριξε και πρόσθεσε: “Είναι μια απόπειρα αλλοίωσης από κέντρα που, ξέρουν αυτά, αυτού του τόπου. Να μην είναι μόνο η γλώσσα ελληνική, να μην είναι μόνο θρησκεία η ελληνική, να μην είναι μόνο η συνείδηση ελληνική. Ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον ανθελληνισμό και στον αποχριστιανισμό. Εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι. Και εκείνοι που το βλέπουν χαίρονται γιατί βλέπουν και το καμαρώνουν ότι το πρόγραμμα τους και το όνειρο τους πραγματοποιείτα騔.

Για την ανέγερση Τζαμιού στην Αθήνα τόνισε: “Θα μπορούσε να αναβληθεί κατά την δική μου την άποψη, έως ότου να ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων. Θα μείνουν εδώ, δικαιούνται. Αν όμως είναι περαστικοί τι χρειάζεται; Τίποτα δε θα κάνουμε… Και αυτό να γίνει ποιος θα το διοικήσει; Πρώτον. Τι θα είναι αυτό; Θα είναι ένας τόπος προσευχής ή θα είναι ένας χώρος διδασκαλίας; Ποιος θα διδάξει τον μουσουλμανισμό; Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Και ο άλλος ο κίνδυνος ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ των μουσουλμάνων. Στο τζαμί ποιοι θα πάνε; Θα πάνε οι Σιίτες, θα πάνε οι Σουνίτες;”. Επομένως, είπε, “είναι μια μεγάλη δοκιμασία, ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Γι’ αυτό η δική μου θέση, η προσωπική, δεν μιλάω, δεν εκπροσωπώ κανέναν, είμαι επιφυλακτικός”.

Η αντίδραση του Φίλη

Την αντίδραση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη προκάλεσαν αποσπάσματα συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Αλέξη Παπαχελά στην εκπομπή “Ιστορίες” στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

“Την 28η Οκτωβρίου άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο στον Αη Στράτη, να λέει ότι “δεν είναι καιρός για πείσματα και πράγματα που μας έχουν πληγώσει” και ότι “τα προβλήματα πρέπει να λυθούν χωρίς πάθος”. Σήμερα, μαθαίνω, ότι σε μια συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί το βράδυ, δεν αποφεύγει τον πειρασμό…” σχολίασε ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Φίλης πρόσθεσε πως δεν σκοπεύει να ακολουθήσει και δηλώνει υποστηρικτής των όσων είπε ο κ. Ιερώνυμος στον Άη Στράτη.

“Άλλωστε, η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική” καταλήγει.

Λίγο αργότερα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,κ. Χάρης Κονιδάρης απάντησε στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας λέγοντας ότι «ο κ. Φίλης υποπίπτει για μία ακόμη φορά σε έναν ακόμη πειρασμό και πάλι για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι τέτοιο το αντικληρικαλιστικό πείσμα του, ώστε αυτός που, κατά δήλωσή του, “δεν σκοπεύει να ακολουθήσει”, σπεύδει να κάνει δήθεν συναινετικές δηλώσεις προτού καν ακούσει τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος».

Επιπλέον, ο Χάρης Κονιδάρης στην δήλωση, στην οποία προέβη μετά την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας για τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην εκπομπή «Ιστορίες» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ -προβάλλονται απόψε στις 11.15- υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς γι’ αυτόν, έναν υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι υβριστικές και απρεπείς για την Εκκλησία και την προσφορά της στο έθνος μας και στον λαό μας, δηλώσεις του είναι ακόμη νωπές».

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap