Breaking News

Οδηγός λεωφορείου κάπνιζε και οι επιβάτες τον κατήγγειλαν στο 1142! [βίντεο]

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ακόμη πιο «τσουχτερά» πρόστιμα για τους καπνιστές που παραβιάζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι «καμπάνες» για κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ξεκινούν από τα 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη, και είναι πολύ «βαριές» για κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης άνω των 100 τ.μ και ειδικά άνω των 300 τ.μ. Η χώρα είναι έτοιμη να… σβήσει το τσιγάρο και η επίσημη έναρξη καθολικής εφαρμογής του νόμου είναι αύριο, ημέρα που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θα ανακοινώσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος.

Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν επώνυμα παραβιάσεις του νόμου στον τετραψήφιο αριθμό 1142, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας (τηλεόραση Σκάι).

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ που προβλεπόταν με βάση τον νόμο του 2010 για καπνιστή που καπνίζει σε κλειστούς χώρους έγινε πλέον 100 ευρώ. Ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης και εάν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το προβλεπόμενο πρόστιμο ήταν στα 50 ευρώ, ενώ παραμένει η χρηματική ποινή των 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο καθενός από τους παραπάνω χώρους, εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.

Για κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, καφετέριες, μπαρ άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ, μέχρι την 5η υποτροπή που επιβάλλεται χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας. Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους καταστήματος ξεκινούν από… 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ σε κάθε υποτροπή.

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα για κλειστούς και υπαίθριους χώρους που συναθροίζονται ανήλικοι, όπως παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι στα… 200 ευρώ. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους με παρουσία ανηλίκων νομοθετήθηκε από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία δίνει εξέχουσα σημασία στην προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα.

Με την προηγούμενη νομοθεσία προβλέπονταν πρόστιμα για βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς στα 100 ευρώ για κάθε καπνιστή, και στα 50 ευρώ διαμορφώνονταν για κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών.
Στα 1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον καπνιστή οδηγό ή επιβαίνοντα Ι.Χ. αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, «όλοι είμαστε στρατευμένοι σε αυτή την προσπάθεια, της μείωσης του καπνίσματος». Ανακοίνωσε ότι λειτουργεί ο τετραψήφιος αριθμός 1142 και πρόσθεσε ότι μπορούν εκεί να γίνονται επώνυμα οι καταγγελίες. Παράλληλα, από την ίδια γραμμή θα μπορεί να ενημερώνεται κάποιος για τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος. «Επίσης, παίρνει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Θα ήθελα να σας πω ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας, προστασίας των παιδιών μας, των παθητικών καπνιστών αλλά και των ίδιων των καπνιστών, που ενδεχομένως θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Τουρκία ακόμη. Είναι προφανές ότι είναι ώριμος ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, καπνιστές και μη καπνιστές να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Οσον αφορά στο 20% που θα λαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τα πρόστιμα που θα «κόβει» το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μπόνους στους αστυνομικούς, αλλά για ενός είδους βοήθεια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να αγοραστούν αλεξίσφαιρα, κράνη και να συντηρηθούν οι μηχανές.

Παράλληλα με όσα ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Κικίλιας, μεταξύ των οποίων και τις μηδενικές αυξήσεις σε χιλιάδες φάρμακα, μια ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από την Ολομέλεια της Βουλής, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται από το υπουργείο Υγείας νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία. «Το νομοσχέδιο αυτό θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening και υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας που απουσιάζουν πολλές φορές και από τον δημόσιο λόγο, αλλά και σε σχέση με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αιχμής».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap