Αυτοί είναι οι συλληφθέντες των επεισοδίων στα προσφυγικά

01/11/16 • 08:44 | UPD 01/11/16 • 08:44

Ένας 28χρονος Αμερικανός φοιτητής από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και μία 22χρονη Ελληνίδα φοιτήτρια συνελήφθησαν χθες το πρωί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που εξελίχθηκαν στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας, μετά από ένταση ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, που κατευθύνονταν προς το Εφετείο Αθηνών, όπου εξελίσσεται δίκη για την επίθεση τάγματος εφόδου σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Πέραμα με εννέα τραυματίες.

Οι δύο συλληφθέντες είχαν προσαχθεί και στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 μετά την κατάληψη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο Κολωνάκι, όπου είχε προσαχθεί επίσης, ένας φίλος του Νίκου Μαζιώτη και η σύντροφος έγκλειστου μέλους της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Την ευθύνη εκείνης της εισβολής είχε αναλάβει η «Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές».

Η ένταση στην περιοχή των προσφυγικών συνεχίστηκε και τις επόμενες ώρες όταν μία ομάδα περίπου 30 αντιεξουσιαστών, χωρισμένη σε υποομάδες, με κάποιους πάνω στις ταράτσες κτιρίων και άλλοι από το έδαφος, εκτόξευαν αντικείμενα και κυρίως πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που βρέθηκαν στην περιοχή.

Μια μηχανή με δυο άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας που προσπάθησε να πλησιάσει στο χώρο των επεισοδίων βρέθηκε στο στόχαστρο των νεαρών. Οι αντιεξουσιαστές έριξαν κάτω τους αστυνομικούς τραυματίζοντας των έναν εξ αυτών που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ο κλεφτοπόλεμος και οι ρίψεις αντικειμένων συνεχιζόταν για ώρες με δεκάδες παρκαρισμένα οχήματα να έχουν υποστεί ζημιές. Οι αστυνομικοί προέβησαν σε ακόμη 13 προσαγωγές, ανάμεσα στους οποίους και ένας 24χρονος φοιτητής, ο οποίος είχε προσαχθεί για την συμμετοχή του σε τρεις ακτιβιστικές ενέργειες της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας.

Έξι από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν υπήρξαν μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών που να τους εμπλέκουν με τα επεισόδια και τις καταστροφές.

Η ένταση είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί όταν ομάδα υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής άρχισε να χτυπά τις πόρτες σπιτιών στα προσφυγικά. Αντιεξουσιαστές, που αποτελούσαν ομάδες περιφρούρησης, εμφανίστηκαν στην οδό Δέγλερη εκτοξεύοντας πέτρες και μπουκάλια εναντίον τους. Η ένταση κλιμακώθηκε όταν εμφανίστηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής και οι δικηγόροι τους με αποτέλεσμα οι αντιεξουσιαστές να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα την εκτόξευση αντικειμένων.

Λίγη ώρα αργότερα το σκηνικό της αντιπαράθεσης μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο των προσφυγικών στην οδό Κούζη. Από τον δρόμο και την ταράτσα οι νεαροί εκτόξευαν πέτρες και καδρόνια προς τους αστυνομικούς προκαλώντας νέες ζημιές σε δεκάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμεναν επί της οδού Τριχωνίδος, προβαίνοντας σε ελέγχους και προσαγωγές ατόμων. Σε κάθε ταράτσα κτιρίου των προσφυγικών βρίσκονταν ολιγομελής ομάδες αντιεξουσιαστών και μία μεγαλύτερη στην είσοδο κτιρίου που βρισκόταν υπό κατάληψη. Η ένταση των επεισοδίων αυξανόταν κατά διαστήματα, με τους νεαρούς να παραμένουν στα κτίρια και να στήνουν οδοφράγματα υπό τον φόβο προσαγωγής τους σε ενδεχόμενη διαφυγή τους. Από ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου γίνονταν καλέσματα για την ενίσχυση και υπεράσπιση της γειτονιάς των Προσφυγικών.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα:

«Για ακόμη μία φορά γίναμε μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών από τους ‘γνωστούς’ κύκλους που έχουν σαν στόχο την έννομη τάξη, την κοινωνική ειρήνη, τις περιουσίες των πολιτών και τις ζωές των αστυνομικών. Μία συγκέντρωση – διαδήλωση στην περιοχή του Άρειου Πάγου με αφορμή την έναρξη των καταθέσεων στη Δίκη της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση των επιθέσεων σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Εφετείο Αθηνών ήταν η αιτία για να παρεισφρήσουν και να λύσουν τις διαφορές τους με τη βία τα άτομα των ‘άκρων’.

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην περιοχή των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας είχαν σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφων καθώς και την καταστροφή περιουσιών πολιτών και αστυνομικών των γύρω νοσοκομείων, καταστημάτων και του Α.Μ.Α.. Καλούμε τους πολιτικούς φορείς να καταδικάσουν τέτοιες έκνομες ενέργειες οι οποίες έχουν σαν στόχο την κοινωνική ανωμαλία, την καλλιέργεια εντάσεων και τη δημιουργία νέων περιοχών που θα αποτελούν μελλοντικά «άβατα». Επίσης καλούμε την επίσημη πολιτεία να βάλει φραγμό σε τέτοιου είδους πρακτικές και με ουσιαστικές πρωτοβουλίες να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών.

Δηλώνουμε επίσης ότι οι εργαζόμενοι αστυνομικοί δεν είναι υποχρεωμένοι αλλά ούτε και ο ρόλος τους είναι να γίνονται βορά των ορέξεων όλων αυτών των ακραίων στοιχείων τα οποία εκμεταλλεύονται την απουσία τις πολιτείας. Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε!».

Copy link
Powered by Social Snap