Φιέστα… αποχαιρετισμού για 110 Σύρους πρόσφυγες

01/11/16 • 08:02 | UPD 01/11/16 • 08:02

Μια ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από τις εικόνες έντασης στα hotspots των νησιών και τα λασπωμένα στρατόπεδα με τις σκηνές όπου συνεχίζουν να διαβιούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες είχε χθες η κυβέρνηση, αποχαιρετώντας στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 110 Σύρους που βρήκαν τελικά το δρόμο της μετεγκατάστασης στη μακρινή Φινλανδία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ήταν παρών στον αποχαιρετισμό και εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να δώσει ευχές στους αναχωρούντες αλλά κυρίως να δηλώσει «θυμωμένος» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα και αφήνει την Ελλάδα να παλεύει μόνη της με το πρόβλημα.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι «θυμωμένοι» κάτοικοι της Χίου που γνώριζαν πως χθες θα γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του νησιού και της κυβέρνησης θα χρειαστεί να περιμένουν καθώς αποφασίστηκε η αναβολή της – πιθανότατα λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί στην κυβέρνηση με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών… Η σύσκεψη είχε αναγγελθεί την περασμένη εβδομάδα από το γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη αλλά αναβλήθηκε χωρίς επίσημη αιτιολόγηση.

Ανάλογη σύσκεψη είχε γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 στο γραφείο του κ. Μουζάλα που τότε εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, άμεση απομάκρυνση σημαντικού αριθμού προσφύγων. Μόνο που ο πληθυσμός έφθασε χθες τους 4.191 ανθρώπους ενώ στις 9/9 ήταν 3.528.

Ανάμεσα στους 110 Σύρους που πέταξαν χθες για το Ελσίνκι ήταν και 36 ασυνόδευτοι ανήλικοι που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό ισχύει, υποτίθεται, εδώ και έναν ακριβώς χρόνο. Οι πρώτοι 30 πρόσφυγες είχαν φύγει τα χαράματα της 2ας Νοεμβρίου 2015 και στην αναχώρησή τους είχε δοθεί ο πλέον πανηγυρικός χαρακτήρας με την παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

 ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου