«Μπήκαν στο Μουσείο οι οχτροί»

Έθαψαν και έσωσαν αρχαιότητες στην κατοχή

27/10/16 • 10:47 | UPD 27/10/16 • 10:47

Τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του θυμάται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του. Λίγο πριν από την Κατοχή της Ελλάδας, το 1941, το προσωπικό του Μουσείου έκρυψε τα πολυτιμότερα εκθέματα για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Στο συγκλονιστικό ιστορικό περιστατικό είναι αφιερωμένη η φωτογραφική έκθεση, με τίτλο «Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης» που διοργανώνεται στο εσωτερικό Αίθριο-Καφέ του Μουσείου με αφορμή την αυριανή εθνική επέτειο.

Το έργο της απόκρυψης των αρχαιοτήτων είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν από την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Τα μαύρα σύννεφα που από καιρό πύκνωναν πάνω από τον ουρανό της Ευρώπης δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας.

Με αξιοθαύμαστο συντονισμό η Αρχαιολογική Υπηρεσία και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δρομολόγησαν τη μεγάλη επιχείρηση… Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα αποτυπώνουν με τρόπο συγκλονιστικό την εθνική προσπάθεια να διασωθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά από βέβηλα χέρια και βομβαρδισμούς.

Η επιτυχία που γνώρισε το εγχείρημα περιγράφεται σε πολλά στιγμιότυπα της εποχής. Ενα από αυτά μας μεταφέρει την έκπληξη που ένιωσαν οι Γερμανοί, όταν τον Απρίλιο του 1941 πρωτοπάτησαν το πόδι τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Βρέθηκαν μπροστά σε άδειες αίθουσες με τις αρχαιότητες να βρίσκονται κρυμμένες κάτω από τα πόδια τους, στη γη, και σε βάθος πολλών μέτρων.

Αντώνης Καρατζαφέρης

akaratzaferis@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap