συνεδριαζει για πεμπτη φορα

Τα δύο σενάρια για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

26/10/16 • 19:48 | UPD 26/10/16 • 22:40

Ξεκίνησε η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη αναμένεται να τεθεί το θέμα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά με τον οποίον μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστικών κύκλων τα ενδεχόμενα είναι δύο καθώς ορισμένοι αναμένουν η απόφαση να εκδοθεί σήμερα μετά την ψηφοφορία, ενώ άλλοι τονίζουν πως υπάρχει πιθανότητα η απόφαση να ανακοινωθεί σε άλλη συνεδρίαση του ΣτΕ.

Στο πρώτο σενάριο ίσως το ΣτΕ να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.

Εάν ο επίμαχος νόμος Παππά κριθεί συνταγματικός, τότε οι δικαστές θα προχωρήσουν στο επόμενο θέμα που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί και είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο αριθμός τέσσερα.

Η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του ΣτΕ. Αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση του Άτυπου Συντονιστικού Οργάνου Κοινοβουλευτικού Έργου της αξιωματικής αντιπολίτευσης  υπό την προεδρία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η πορεία της χώρας, τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα καθώς και θέματα πολιτικής επικαιρότητας.

Η εκτίμηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι «η πορεία της οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και ότι τα δεδομένα της αγοράς και της κοινωνίας δείχνουν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα Ασφαλιστικά Ταμεία που καταρρέουν, τη ΔΕΗ και τις Αστικές Συγκοινωνίες που βρίσκονται μπροστά σε τραγική κατάσταση». Ταυτόχρονα, όπως επισημάνθηκε, «υποχωρεί διαρκώς το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και της μέσης ελληνικής οικογένειας, την ώρα που η απογοήτευση και η απαισιοδοξία των πολιτών διαρκώς αυξάνονται».

Παράλληλα, το Άτυπο Συντονιστικό Όργανο Κοινοβουλευτικού Έργου του κόμματος σημειώνει ότι  «είναι κοινή άποψη πως η κυβέρνηση είναι σε πολύ δύσκολη θέση σε όλους τους τομείς: οικονομία, προσφυγικό, εθνικά θέματα. Δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση και αναλώνεται σε τακτικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα ενώ είναι απομονωμένη από την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών και με σοβαρές ρωγμές στο εσωτερικό της».

Ο πρόεδρος της ΝΔ  υπογράμμισε ότι μαζί με τη δυναμική και τεκμηριωμένη κριτική προς την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία καταθέτει τις δικές της θετικές προτάσεις δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα, καθώς αναδεικνύεται ως η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Με εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας επιταχύνεται η περαιτέρω επεξεργασία των συγκεκριμένων προτάσεων της παράταξης.