Δεν χωρίζονται οι άνθρωποι

Ιερώνυμος: Για την πολιτεία είναι πολίτες, για μένα πιστοί

26/10/16 • 17:39 | UPD 26/10/16 • 17:41

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μιλώντας μετά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, του ομώνυμου Δήμου έστειλε μηνύματα και την ώρα που το θέμα του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας παραμένει ακόμα στην επικαιρότητα.

Στην Εκκλησία δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά ελευθερία, είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπογράμμισε επίσης πως, αν κάποιος θέλει, μπορεί να φύγει και, όταν θελήσει να επιστρέψει, «η μάνα Εκκλησία θα είναι εδώ και θα τον περιμένει, γιατί η Εκκλησία είναι η μάνα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επίσης αναφέρθηκε στους χιλιάδες ανθρώπους που βλέπει αυτές τις ημέρες «να έρχονται στην Εκκλησία» και αναρωτήθηκε: «Πώς να τους χωρίσω; Για την Πολιτεία είναι οι πολίτες και για μένα οι πιστοί. Δεν χωρίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό με απασχολεί έντονα. Τι θα πω; Όποιος είναι χριστιανός να περάσει και όποιος δεν είναι να φύγει; Μα, οι σχέσεις στην Εκκλησία είναι διαφορετικές από την Πολιτεία».

Και πρόσθεσε: «Την Πολιτεία τη δημιουργούν οι πολίτες. Τους πολίτες όμως τους «γεννάει» η Εκκλησία και η σχέση μας είναι μητρική και όχι διοικητική. Πώς θα χωριστεί η μάνα από το παιδί; Ποια μάνα θα το έκανε αυτό;», για να δηλώσει στη συνέχεια: «Ως πνευματικός πατέρας, δεν δέχομαι να χωρίσω τα παιδιά μου».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν για την αλήθεια και την εφαρμόζουν, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός, καθότι «η ιστορία της Εκκλησίας και η πορεία της αγιαστικής ζωής μας εμψυχώνει και μας δίνει δύναμη και κουράγιο. Όσοι, άλλωστε, οδηγούν τα βήματά τους απελπισμένοι σε αυτόν τον χώρο, γεμίζουν την καρδιά τους ανάπαυση όταν αντικρίζουν την Πλατυτέρα».

Έκανε λόγο για την αξία της συνεργασίας, με την επισήμανση πως «είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια του λαού για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και τόνισε πως «ο λαός είναι η αισιοδοξία μας και σε αυτόν στηριζόμαστε».

Βλέποντας τους χιλιάδες ανθρώπους, τόνισε, βλέπω και το μήνυμα της αισιοδοξίας. Φτάνει μόνο να είμαστε ενωμένοι, υπογράμμισε. Ωστόσο, σημείωσε, «καλούμαστε να έχουμε και τις απαιτήσεις μας. Εμείς καθορίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε. Πώς θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας. Η δύναμη είμαστε εμείς. Αυτός ο λαός. Και μην αφήνουμε να μας πάνε όπου θέλουν οι άλλοι».

Να σημειωθεί ότι αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Copy link
Powered by Social Snap