Οι τάσεις που διαμορφώθηκαν στο ΣτΕ αναφορικά με το νόμο Παππά

25/10/16 • 19:40 | UPD 25/10/16 • 19:40

Πιθανότατα την Τετάρτη η διευρυμένη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα αποφασίσει για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Με δεδομένο, ωστόσο ότι οι 25 δικαστές καλούνται να αποφασίσουν για πολύπλοκα νομικά θέματα κανείς δεν αποκλείει και την περαιτέρω συνέχεια της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το vima, τέσσερις τάσεις έχουν διαμορφωθεί στη διάσκεψη του ανωτάτου δικαστηρίου μεταξύ των 25, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Οι περισσότεροι ήταν, κατ’ αρχήν, ενάντια στην εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου, εντοπίζοντας προβλήματα συνταγματικότητας στο νόμο Παππά. Εμπόδιο για την τελική κρίση τους αποτελεί η νομολογία ότι πρέπει να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, αφού το 2010 ρητά αποφασίστηκε ότι η μη ρύθμισή του δεν συνάδει με τις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

Η αντισυνταγματικότητα εντοπίζεται βέβαια στη ρητή διάταξη του Συντάγματος ότι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το ΕΣΡ, το οποίο όμως δεν έχει συγκροτηθεί και δεν υφίστατο όταν έγινε ο νόμος. Και γι’ αυτό το θέμα υπάρχει πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, η μία απόφαση μάλιστα ελήφθη υπό την Προεδρία του σημερινού Προέδρου, Ν. Σακελλαρίου, για το μαύρο στην ΕΡΤ. Με αυτήν, το 2015, ρητά επικυρώθηκε η αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών… Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη βλάβη, που προκαλείται αν δεν δοθεί η σωστή λύση.

Εκτός από τους οπαδούς της «σκληρής» γραμμής περί αντισυνταγματικότητας, προβληματισμός κυριαρχεί στους υπολοίπους πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αφού ήδη έχουν αρχίσει και υπάρχουν έσοδα στα Δημόσια Ταμεία από τις προκαταβολές του διαγωνισμού, που έχει ήδη γίνει.

Εισηγήσεις από ορισμένους δικαστές επέλεγαν ως σολωμόντεια λύση να δοθούν κατευθύνσεις πώς μπορεί να θεραπευθεί η αντισυνταγματικότητα, κυρίως με απαραίτητη προϋπόθεση τη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι ίδιοι αναφέρονταν στην απόφαση για τον ΕΝΦΙΑ ως νομικό μπούσουλα, να δοθεί δηλαδή προθεσμία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Προβληματισμός υπάρχει και αναφορικά με το ποιες αρμοδιότητες μπορεί να αναλάβει το νέο ΕΣΡ, αν δηλαδή περιοριστεί στην εποπτεία νομιμότητας της λειτουργίας των νέων σταθμών ή στην εκ νέου ρύθμιση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με άλλα λόγια, το κρίσιμο ζήτημα στην απόφαση είναι αν ακυρωθεί και ο διαγωνισμός και επανέλθουμε εξ ολοκλήρου στο πρότερο καθεστώς.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η αρμοδιότητα του ΕΣΡ σε σχέση με τον καθορισμό του αριθμού των αδειών. Βεβαίως για όλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν και ανατροπές, μας έλεγε αρμόδια δικαστική πηγή. Για την ιστορία, το προδικαστικό ερώτημα στην ΕΕ για το οποίο υπήρχε έντονη φημολογία τις τελευταίες ημέρες δεν συζητήθηκε ποτέ, διότι αυτό θα ανέβαλε την απόφαση επί μήνες με απρόβλεπτες συνέπειες …

Η συνεδρίαση της Δευτέρας έγινε σε κλίμα χωρίς τις εντάσεις των προηγουμένων ημερών, αφού όλοι έχουν τεθεί προ της ευθύνης να εκφράσουν με την ψήφο τους την κρίση τους για ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει, έτσι ή αλλιώς, και πολιτικές αναταράξεις…

Η κυβέρνηση από την άλλη εμφανίζεται να εξετάζει, τώρα, όλα τα ενδεχόμενα από οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που κάνουν λόγο ακόμα και για νέα ρύθμιση.