Η βόμβα του προσφυγικού συγκλονίζει την Ευρώπη

Από την «ζούγκλα» του Καλαί στο…«ηφαίστειο» της Μόριας

25/10/16 • 07:54 | UPD 25/10/16 • 07:54

Ξέφυγε από τους συνήθεις «χαμηλούς τόνους» χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας όπου αφού προσπάθησε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις για όσα του καταμαρτυρεί εδώ και ένα μήνα ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οδ. Βουδούρης, επιτέθηκε οξύτατα στη Ν.Δ., λέγοντας ότι φταίει εκείνη γιατί ως κυβέρνηση δεν είχε φτιάξει αρκετές θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες

Η μέρα είχε ξεκινήσει από το πρωί ανάποδα για τον άλλοτε προσεκτικό και μειλίχιο κ. Μουζάλα. Μετά τις 10.00 π.μ. όρκισε τον νέο γενικό γραμματέα Υποδοχής Τάσο Σαλτερή, ενώ την ίδια σχεδόν στιγμή εκδηλωνόταν μια ακόμη σοβαρή εξέγερση στη Μόρια στη Λέσβο που έδειξε ότι η κατάσταση μόνον «ελεγχόμενη» δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Η εξέγερση συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες εκατοντάδων μεταναστών, κυρίως από το Πακιστάν, για την πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλωβισμό τους στο νησί.
Οι εργαζόμενοι στο Hotspot αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους χώρους εργασίας τους οι οποίοι στη συνέχεια πυρπολήθηκαν από τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Τελικά επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία -η οποία έσβησε τη μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να καούν τουλάχιστον 8 κοντέινερ- ενώ διμοιρία των ΜΑΤ μπήκε μέσα στο κέντρο καταφέρνοντας να αποκαταστήσει την τάξη.

Για την κακή έως απαράδεκτη κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας ακολούθησε συζήτηση και το απόγευμα, την ίδια ώρα που ο κ. Μουζάλας είχε κληθεί στη Βουλή να απαντήσει στην ύψιστη κοινοβουλευτικού ελέγχου διαδικασία της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μουζάλας προσπάθησε με στρεψοδικίες και υπεκφυγές να μην απαντήσει στις καταγγελίες του τέως γενικού του γραμματέα Οδυσσέα Βουδούρη, λέγοντας πως «δεν συνηθίζεται να πρέπει κάποιος υπουργός να αποδείξει την αθωότητά του επειδή κάποιος είπε κάτι…» και για να «ελαφρύνει» ακόμα περισσότερο τις εντυπώσεις πρόσθεσε «δεν ξέρω τι λέει ο ένας και ο άλλος ή επειδή κάποιος κάτι έγραψε… δηλαδή επειδή και κάποιος άλλος είπε πως παραβρέθηκα σε γκέι παρέιντ, θα απαντήσω και στο εάν ήμουν ντυμένος και νυφούλα;»(!)

Ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε τις σκιές για το υπέρογκο κόστος της μεταναστευτικής πολιτικής που άφησε ο Οδυσσέας Βουδούρης στο ότι «δεν του υπέγραψε αρμοδιότητες… σημειώνοντας πως δεν ήταν απαραίτητο καθώς εκ νόμου τις είχε και δεν τις άσκησε σωστά…». Και τόνισε πως «δεν υπάρχουν σκιές, δεν έχουν γίνει απευθείες αναθέσεις…» και επιτέθηκε στη Ν.Δ. που του ασκεί κριτική.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου