Θεία Λειτουργία για την 25η επέτειο της εκλογής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου [εικόνες]

22/10/16 • 18:01 | UPD 22/10/16 • 18:01

Θεία Λειτουργία για την 25η επέτειο της εκλογής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος επέδωσε ευχετήρια επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνη Γεωργιάδη.

Όταν τελείωσε ο θεία λειτουργία ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι ο «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπληρώνει 25 έτη φωτισμένης διακονίας ως προκαθήμενος των Ορθοδόξων σε όλη την Οικουμένη. Επίτευγμα αυτής της λαμπρής του πορείας υπήρξε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη, η οποία μετέφερε το μήνυμα της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Ο Παναγιώτατος με την ποιμαντική και ανθρωπιστική του δράση εκφράζει την μακραίωνη παράδοση της πίστης και του Γένους με τρόπο που την κάνει όντως Οικουμενική. Του εύχομαι υγεία και δύναμη προκειμένου να προσφέρει πολλά ακόμα στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

ekklisia4-1300

Ο κ. Αμανατίδης βρίσκεται από την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη και παρευρέθηκε επίσης στην εορταστική εκδηλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Ιμβρίων Κωνσταντινουπόλεως για τα 25 χρόνια εκλογής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ίμβρος είναι η γενέτειρα του Παναγιωτάτου και εκεί μεγάλωσε, φυσικά προτού φοιτήσει στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην οποία αργότερα διορίστηκε βοηθός Σχολάρχης και πριν εκλεγεί Οικουμενικός Πατριάρχης στις 22 Οκτωβρίου του 1991.

ekklisia1-1300
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο είχε ως θέμα την «Εκπαίδευση στην Ίμβρο». Στο πλαίσιό της εκφωνήθηκε ομιλία για την παρακμή και τον αφελληνισμό του νησιού τις προηγούμενες δεκαετίες αλλα και την άνθηση της Ρωμιοσύνης στην ‘Ιμβρο τα τελευταία χρόνια μετά και από την επαναλειτουργία των μειονοτικών σχολείων στο νησί. Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση στον πρώτο όροφο του Σισμανογλείου.

Το πρωί του Σαββάτου, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην οποία χωροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρευρέθη από νωρίς το πρωί ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης.

ekklisia3-1300

Το «παρών» έδωσαν ακόμη ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουκάκης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Ευάγγελος Σέλερης με την σύζυγο του, οι Πρόξενοι κα Δανάη Βασιλάκη, κ. Γεώργιος Γαϊτάνης συνοδευόμενος από την σύζυγο του, η Πρόξενος της Αδριανούπολης κα Εύη Χαριτίδου και ο Ειδικός Γραμματέας επί των Θρησκευτικών Υποθέσεων κ.Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης.

ekklisia2-1300

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο αρχηγός των Μπεκτασίδων της Αλβανίας A. Dede Edmond Brahimaj, ο οποίος την Παρασκευή επισκέφτηκε τον Πατριάρχη στο Φανάρι, προκειμένου να τον συγχαρεί για την 25ετία του. Οι εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια του Οικουμενικού Πατριάρχη ολοκληρώνονται το απόγευμα του Σαββάτου με την συναυλία κλασικής μουσικής στο Σισμανόγλειο Μέγαρο που διοργάνωσε ο Μητροπολίτης Δέρκων κ Απόστολος.