Το κράτος τους εγκαταλείπει

«S0S» για 118.000 συνάνθρωπους μας εξαιτίας του λουκέτου στις Κοινωνικές Δομές

22/10/16 • 08:00 | UPD 22/10/16 • 08:00

Η κρίση έχει χτυπήσει την καρδιά της Ελλάδας. Έχει «γονατίσει» ουκ ολίγους πολίτες που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και ψάχνουν κάπου να ακουμπήσουν για να μπορέσουν να σηκωθούν. Να πάρουν δυνάμεις για να σταθούν στα πόδια τους και να ξεφύγουν από δύσκολες καταστάσεις, κάνοντας το επόμενο βήμα στη ζωή τους.

Γράφει η Σοφία Βαλσάμη

Οι Κοινωνικές Δομές, όπως θα διαβάσετε στο EThe Magazine του ΕleftherosTypos.gr, εδώ και τρεισήμισι χρόνια είναι δίπλα στον πολίτη που έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Στον πολίτη που η οικονομική κρίση τον έφερε σε δύσκολη θέση και είναι στο τελευταίο σκαλί της φτώχειας.

Αυτοί, όμως, οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το… πολύτιμο αποκούμπι τους εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας και αναλγησίας. Θα πρέπει για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα να… ξεχάσουν το στήριγμα τους, αφού δεν δίνεται παράταση στη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών.

koinoniko-pantopoleio3-1300

Το κράτος αφήνει ανθρώπους στην τύχη τους

Πολύ απλά, τέλος του μήνα (31/10) γύρω στις 118.000 συνάνθρωποί μας σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν χωρίς βοήθεια. Χωρίς τις Κοινωνικές Δομές, αφού η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Υπουργός Θεανώ Φωτίου είναι ανένδοτη.

Δεν θα δοθεί καμιά παράταση στο πρόγραμμα σε συνέπεια για περίπου πέντε μήνες οι ωφελούμενοι από τα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών να μείνουν, δίχως δόση υπερβολής στους δρόμους περιμένοντας… να έρθει το νέο ΕΣΠΑ. Χιλιάδες θα αφεθούν στην τύχη τους και το πιο σημαντικό είναι ότι θα μείνουν χωρίς φάρμακα, φαγητό και κάποιο μέρος για να κοιμηθούν λίγο καιρό πριν επισκεφθεί τη χώρα μας ο χειμώνας.

Συν τοις άλλοις πάνω από 800 εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών σε όλη την Ελλάδα θα βρεθούν και αυτοί στους δρόμους ερχόμενοι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Η προσφορά των Κοινωνικών Δομών

Εδώ και τρεισήμισι χρόνια πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη μπορούν να βοηθιούνται μέσα από τα διάφορα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών. Πέρα από την υλική προσφέρουν και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αφού στα προγράμματα συμμετέχουν και κοινωνικοί επιστήμονες.

koinoniko-pantopolio1-1300

Μέχρι σήμερα πανελλαδικά έχουν εξυπηρετηθεί 118.000 ωφελούμενοι των προγραμμάτων και στους οποίους παρέχοντες υπηρεσίες, σίτισης, στέγασης και φαρμακευτικής περίθαλψη. Επίσης ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, διαμεσολάβηση και διασύνδεση με φορείς που αφορούν στην υγεία και στην εργασία (ΟΑΕΔ, κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, νοσοκομεία).

koinoniko-pantopoleio4-1300

Το πρόγραμμα είναι μια σύμπραξη ΜΚΟ και Δήμων και οι Κοινωνικές Δομές εξυπηρετούν δημότες διαφόρων Δήμων. Το υπαλληλικό προσωπικό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 πληρώνονταν από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια από το Υπουργείο Εργασίας μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση αφορά μόνο στη μισθοδοσία των εργαζομένων στα προγράμματα. Τα αγαθά που προσφέρονται στους πολίτες έρχονται από διάφορες χορηγίες, τις οποίες αναζητούν οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές. Να σημειωθεί ότι μόνο το 3-5% των Δήμων έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιχορηγούν υλικά στις Δομές.

Στέλνουν τον άστεγο το χειμώνα στο παγκάκι

Ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής των Συλλόγου Κοινωνικών Δομών αντιμετώπισης της φτώχειας Παντελής Γούσης περιγράφει την κατάσταση: «Από την 1η Νοέμβριου αν δεν δοθεί κάποια παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα 800 οικογένειες θα οδηγηθούν στη ανεργία και δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενοι που καλύπτονται από το πρόγραμμα αυτό θα μείνουν στον αέρα.

agios-dimitrios-pantopoleio-1300Η κ. Θεανώ Φωτίου δεν δίνει παράτασης στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα στο Δήμο Αγίου Δημητρίου που είμαι εγώ το συσσίτιο εξυπηρετεί 100 συμπολίτες μας σε καθημερινή βάση.

Το κοινωνικό παντοπωλείο εξυπηρετεί 470 οικογένειες και συνολικά 1300 άτομα το μήνα. Τέλος το κοινωνικό φαρμακείο 120 άτομα το μήνα. Το ίδιο πρόγραμμα ακολουθείται σε 66 Δήμους σε όλη την Ελλάδα».

Όσο για το αν έχει προβλεφθεί κάτι για τους εργαζομένους και για τους ωφελούμενους στο πρόγραμμα ο κ. Γούσης τονίζει: «Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το κενό που θα δημιουργηθεί έως ότου αρχίσει να λειτουργεί το νέο πρόγραμμα από το καινούργιο ΕΣΠΑ μέσω των περιφερειών. Αν δεν συνεχιστεί το πρόγραμμα δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα μείνουν χωρίς σίτιση, στέγαση και φαρμακευτική περίθαλψη σε περίοδο που μπαίνει ο χειμώνας και οι ανάγκες είναι πιο μεγάλες.

»Δεν γίνεται ο άστεγος το χειμώνα να μείνει στο παγκάκι, όπως επίσης ο άρρωστος χωρίς φάρμακα και αυτός που παίρνει φαγητό από το συσσίτιο χωρίς τροφή. Για ποιο κράτος πρόνοιας μιλάμε όταν για τους πιο ευάλωτους πολίτες αυτό δείχνει σκληρό πρόσωπο και αυταρχική διάθεση. Μου κάνει εντύπωση που δεν δείχνουν καν διάθεση να βρεθεί λύση για το κενό που εκ των πραγμάτων θα υπάρξει.koinoniko-pantopolio5-1300

»Καθημερινά οι συνάνθρωποι μας καλύπτουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η παύση του θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους».

Το υπουργείο έχει κάνει κάποια πλάνα, αλλά ουδείς μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα πότε αυτά θα γίνουν πράξη. Σίγουρα όχι άμεσα ώστε να μην μείνουν στο δρόμο διάφοροι συνάνθρωποι μας.

Βάσει λοιπόν αυτών των σχεδίων, οι νέες δομές φτώχειας και τα κέντρα κοινότητας (συνολικά 450 δομές, έναντι των 168 που υπάρχουν σήμερα), με 1.400 θέσεις εργασίας έναντι των 800 σημερινών, σχεδιάστηκαν από τον Οκτώβριο του 2015 σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους και θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 100.000.000 ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί ότι την παράταση της λειτουργίας του προγράμματος των Κοινωνικών Δομών κατά της φτώχειας και την κατ’ αντίστοιχο διάστημα παράταση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού ζητάει και η ΚΕΔΕ, μέχρι και την ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ.

pantopoleio-1300

Και όλα αυτά την ώρα που το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί θετικά με ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό. Ο ποσοτικός δείκτης είναι 188% και ο ποιοτικός 213%.