«Δεν είχα σχέση με τη Χρυσή Αυγή, μπήκα στον καβγά να τους χωρίσω»: Τι κατέθεσε κατηγορούμενος

11/09/19 • 16:22 | UPD 11/09/19 • 16:22

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση υποστηρίζοντας πως, απλά, μπήκε στη μέση για να χωρίσει τους 50 συναδέλφους του που συμμετείχαν στη «συμπλοκή» όπως την χαρακτήρισε.

Με την απολογία του Κ. Αντωνακόπουλου συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο Αντωνακόπουλος φέρεται να ήταν μέλος του τάγματος εφόδου που χτύπησε μέλη του ΠΑΜΕ.

Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση υποστηρίζοντας πως, απλά, μπήκε στη μέση για να χωρίσει τους 50 συναδέλφους του που συμμετείχαν στη «συμπλοκή» όπως την χαρακτήρισε.

«Πήγα μόνος μου να δω τι γίνεται και βλέπω από τις δυο μεριές συνάδελφους μου να τσακώνονται. Τους είπα «τι κάνετε; Συνάδελφοι είμαστε!». Πρέπει να ήταν  περίπου 15 άτομα από τη Χρυσή Αυγή και 30 από την άλλη πλευρά. Χαμός γινόταν. Μπήκα να τους χωρίσω» είπε, κατονομάζοντας πολιτικούς ενάγοντες και κατηγορούμενους ως συμμετέχοντες.

«Έπεφτε ξύλο, γινόταν φασαρία, μπήκα να τους χωρίσω. Τελικά έφαγα ξύλο, κάποιον βάρεσα σίγουρα, και μετά έφυγα. Υπήρχαν κάποιοι με κουκούλες και κράνη και από τις δυο πλευρές, άλλοι κρατούσαν σημαίες, ελληνικές και του ΠΑΜΕ» περιέγραψε στο Δικαστήριο.

Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ισχυριζόμενος «δεν πήγα πουθενά ως ροπαλοφόρος, ως κουκουλοφόρος ή ως Σούπερμαν. Δεν είχα σχέση με Χρυσή Αυγή, μου τράβηξαν την προσοχή μόνο με τις δηλώσεις των βουλευτών σε εκδήλωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη το 2012 και τους είχα ψηφίσει στις εκλογές».

Σε ερώτηση της προέδρου  για ποιο λόγο δεν ζήτησε από τους πολιτικώς ενάγοντες την αιτία που τον κατονομάζουν ως μέλος του τάγματος εφόδου, ο Κυρ. Αντωνακόπουλος είπε: «Μου είπαν ότι το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, αλλά η Χρυσή Αυγή. Εκείνη την περίοδο επρόκειτο να γίνει ένα σωματείο με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής και είχε τραβήξει το 90% των εργαζομένων. Πλήττονταν τα δικά τους συμφέροντα».

«Δεν ήμουν πυρηνάρχης»

«Δεν ήμουν ποτέ πυρηνάρχης Περάματος» δήλωσε στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Αναστάσιος Πανταζής και αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και των μελών του ΠΑΜΕ το 2013.

Ο κατηγορούμενος, όπως και στις καταθέσεις του στον ανακριτή, κατονόμασε άλλο πρόσωπο ως επικεφαλής της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, λέγοντας στο δικαστήριο πως ο ίδιος ήταν μέλος της πενταμελούς διοίκησης ως υπεύθυνος διανομής τροφίμων και ρούχων. Όπως ανέφερε δεν είχε καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε εντάχθηκε στην Τοπική του Περάματος, που τότε άνοιξε γραφεία στην περιοχή.

Κατά την άποψη του κατηγορούμενου, οι Αιγύπτιοι ψαράδες οι οποίοι τους αναγνώρισαν από την πρώτη στιγμή στο Αστυνομικό Τμήμα, είναι «υποκινούμενοι» και κάποιοι άλλοι «τους τραβάνε σαν πανηγύρια».

Όπως είπε ο Αναστάσιος Πανταζής: «οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται χωρίς να το ξέρουν, είναι υποκινούμενοι. Μέχρι και τελευταία τα ψαράκια για τα παιδάκια μου τα έπαιρνα από το μαγαζί τους. Δεν υπάρχει άλλο ψαράδικο. Εγώ βγήκα από τη φυλακή και την πρώτη μέρα πήγα στο μαγαζί τους και ρώτησα γιατί δεν λένε την αλήθεια. Και μου λέει ο ένας “φίλε το ξέρουμε ότι δεν είσαι εσύ”. Μου είπε ότι έχουν έρθει οι μανάδες των παιδιών (σ.σ.: των δραστών της επίθεσης) και ζήτησαν συγγνώμη γιατί είχαν πάρει ναρκωτικά».

Πρόεδρος: Ποιες μανάδες; Ποια παιδιά; Τι εννοείτε;
Κατηγορούμενος: Δεν ρώτησα τι εννοούσε, μου αρκούσε αυτό που άκουσα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν είπε τα ίδια και στο δικαστήριο αυτός που σας μίλησε;
Κατηγορούμενος: Προφανώς του μιλάνε στο αυτί. Του λένε τι να πει.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στον κατηγορούμενο πως μοιάζει παράδοξο από τη μία να λέει πως δεν έχει σχέση με την Χρυσή Αυγή, ενώ ήταν ήδη κατηγορούμενος για την επίθεση στους αλιεργάτες, που έγινε τον Ιούνιο του 2012, και από την άλλη, να εντάσσεται στην τοπική του κόμματος τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

«Δεν είναι περίεργο να σας κατηγορούν ότι είστε μέλος της Χρυσής Αυγής και μετά να γίνεστε; Μήπως εξαρχής ήταν αλλιώς τα πράγματα;», του είπε η κυρία Λεπενιώτη.

Πρόεδρος: Είχατε ζητήσει ποτέ άδεια από τον Δήμο για ομιλία πολιτικού προσώπου;
Κατηγορούμενος: Ναι, από το δήμαρχο, να δώσει άδεια για ομιλία του Μιχαλολιάκου.
Πρόεδρος: Πότε έγινε αυτό; Έχει να κάνει με την επίθεση στους αλιεργάτες της 12ης Ιουνίου 2012. Πότε ζητάτε την άδεια, πριν ή μετά;
Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι.
Πρόεδρος: Αν είναι πριν, πάλι είστε σε αντίθεση με αυτά που έχετε πει, ότι «εγώ δεν είμαι ιδεολογικά εκεί»…
Κατηγορούμενος: Μια εξυπηρέτηση έκανα σε ένα φίλο μου, τον Νίκο τον ταχυδρόμο, είναι χρυσαυγίτης…
Πρόεδρος: Ναι, όμως δηλώνετε σε εκείνους τους χρόνους ότι δεν έχετε καμία σχέση…
Ο Πανταζής παραδέχτηκε πως ήταν παρών στην επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013. Ωστόσο η παραδοχή του δεν απασχόλησε σε αυτή τη φάση το δικαστήριο καθώς η συγκεκριμένη επίθεση θα εξεταστεί μετά.

Ο Πανταζής αμφισβήτησε την ανακριτική διαδικασία και ανέφερε πως υπέβαλλε μήνυση κατά της ανακρίτριας για πιέσεις που ισχυρίζεται ότι του άσκησε προκειμένου να εμπλακεί στην υπόθεση ο Γιάννης Λαγός. Όπως είπε ο Πανταζής, η μήνυσή του έχει τεθεί στο αρχείο.

Copy link
Powered by Social Snap