Ο Φίλης αποκάλεσε «συναδέλφους» τους εργαζόμενους των καναλιών που μένουν άνεργοι

20/10/16 • 17:22 | UPD 20/10/16 • 17:22

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν προβληματίζει την κυβέρνηση η πιθανότητα να προστεθούν στους ανέργους οι εργαζόμενοι των καναλιών που δεν πήραν άδεια, είπε:

«Είναι προφανές ότι μας απασχολεί το θέμα της εργασίας των συναδέλφων – επιτρέψτε μου να πω τη λέξη συνάδελφοι έχω δουλέψει και εκεί ως δημοσιογράφος – τεχνικών και δημοσιογράφων που εργάζονται στα κανάλια που δεν έχουν πάρει μέρος στο διαγωνισμό ή δεν έχουν πάρει άδειες.

Δεν βιαζόμαστε να δημιουργήσουμε τετελεσμένα γεγονότα. Όπως βλέπετε και η τροπολογία έχει κρατηθεί, θέλουμε να υπάρξει μία προσπάθεια ώστε έως ότου ανοίξουν τα νέα κανάλια να αξιοποιείται και η δυνατότητα εργασίας των συναδέλφων από τα κανάλια που δεν έχουν πάρει μέρος στο διαγωνισμό. Είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί ένα επιχείρημα ότι όταν έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους και σκεφτόμαστε αυτούς και όχι τους 1,200- 2,000 που είστε εσείς, αλίμονο. Και ένας ακόμα λόγος είναι ότι είναι πολιτικό πρόβλημα που αφορά όλους μας και όχι μόνο την οικογένεια του καθενός.

Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση σε διάλογο με τους φορείς, με εσάς, με τους εργοδοτικούς φορείς επιχειρεί, με έναν τρόπο να υπάρξει ομαλή μετάβαση από την ασυδοσία που υπήρχε στον χώρο των media. Ασυδοσία που δεν έπληττε μόνο το δικαίωμα στην ενημέρωση των πολιτών – αυτό το ξέρετε καλύτερα από εμένα- έπληττε και τα εργασιακά σας δικαιώματα. Μαύρη εργασία, υποαπασχόληση, υπαμοιβή… όλα αυτά που γνωρίζετε. Άρα η δημοκρατική τάξη και ρύθμιση στον χώρο των media συνδυάζεται και την καθιέρωση κανόνων νομιμότητας στα εργασιακά δικαιώματα.»