Ιερώνυμος: Ανατριχιάζουμε με την λέξη χωρισμός αναμεσα σε Εκκλησία και κράτος

20/10/16 • 14:01 | UPD 20/10/16 • 14:23

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την άφιξή του στη Μύκονο – την οποία επισκέπτεται για να παραστεί στις εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή του πολιούχου του νησιού Αγίου Αρτεμίου δήλωσε για ακόμη μία φορά αντίθετος στον διαχωρισμό Πολιτείας και Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα είπε « Οι Ποιμενάρχες και οι Πολιτικοί έχουν ένα κοινό σημείο. Τον άνθρωπο. Εδώ συναντώνται οι δρόμοι του Πνευματικού Πατέρα με τον εκπρόσωπο της κοινωνίας, για να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Τον Πολιτικό, όμως, τον δημιουργούν οι πολίτες, ενώ η Εκκλησία γεννάει τα παιδιά. Γίνεται μάνα. Και η σχέση είναι μητρική. Η Εκκλησία, λοιπόν, ως μάνα δεν διώχνει τα παιδιά της. Δεν θα διώξει ποτέ κανέναν. Γι’ αυτό και εμείς ανατριχιάζουμε στη λέξη χωρισμός. Τι σημαίνει χωρισμός;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος. Και πρόσθεσε πως σημαίνει ότι «η μάνα το παιδί της δεν το διώχνει. Κι αν γίνει κάποιο λάθος, το περιμένει στο μπαλκόνι του σπιτιού της, ώσπου να γυρίσει. Σεβόμαστε το ρόλο του Δημάρχου, του Πολιτικού, της Πολιτείας, αλλά πορευόμαστε παράλληλα κι όπου χρειάζεται βοηθάει ο ένας τον άλλον».

Στην συνέχεια έκανε λόγο για την συνεργασία που απαιτείται αλλά και για όσους την υπονομεύουν: «Αυτό χρειάζεται ο τόπος σήμερα. Και αν υπήρχε η συνεργασία δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το δύσκολο σημείο. Αν δε βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε, χειρότερα θα είναι τα πράγματα. Όσοι υπονομεύουν, για να ταραχτούν οι σχέσεις μας και να υπάρξουν συγκρούσεις με την Πολιτεία, είναι βόμβα στη βάση της πατρίδας μας. Αυτήν την ώρα χρειάζεται να αγαπηθούμε περισσότερο. Να δούμε πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά κοντά στην οικογένεια, στις ρίζες και στις παραδόσεις. Αυτές οι ρίζες μας έθρεψαν και είναι η ελπίδα μας».

Copy link
Powered by Social Snap