ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΗ ΖΟΡΜΠΑ

Βρετανικό Μουσείο: «Το συζητάμε» για να έλθουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

03/09/19 • 09:27 | UPD 03/09/19 • 09:27

Newsroom eleftherostypos.gr

Στη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης προτείνει στον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα για το 2021, με αφορμή τους εορτασμούς της Ελληνικής Επανάστασης

Με σκληρή γλώσσα απάντησε το ΥΠΠΟΑ στην τέως υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, αναφορικά με «τη μακροσκελή ανακοίνωση που υπαγόρευσε στον ΣΥΡΙΖΑ» για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται πως «αν έμπαινε στον κόπο (σ.σ.: η κ. Ζορμπά) να διαβάσει τη συνέντευξη θα έβλεπε όχι μόνο την ορθή διατύπωση του παγίου αιτήματος από τον πρωθυπουργό για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αλλά και σαφώς διατυπωμένη τη θέση του ότι «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη». Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει πως «ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Observer ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στη βρετανική πλευρά».

Στη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης προτείνει στον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα για το 2021, με αφορμή τους εορτασμούς της Ελληνικής Επανάστασης. «Θεωρούμε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαντήσεις των δανειστών περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεσης του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση», σχολίασε στην ανακοίνωσή της η κ. Ζορμπά.

Η τέως υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε «κυνική» τη δήλωση της υπουργού Λίνας Μενδώνη στην ίδια συνέντευξη («Εχουμε δέκα φορές περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να εκθέσουμε. Σχεδόν κάθε μέρα εντοπίζεται κάτι πολύτιμο. Θέλουμε να εξάγουμε αυτά τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού). Για το θέμα αυτό το υπουργείο Πολιτισμού ασκεί αυστηρή κριτική στην κ. Ζορμπά:

«O ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός. Κυνισμός σημαίνει να μεταβιβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένης της Κνωσού. Κυνισμός σημαίνει να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα «φυλακισμένα» στις αποθήκες των μουσείων, αντί να ταξιδεύουν ως περιοδικές εκθέσεις, στο πλαίσιο πάντα των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου, διδάσκοντας τη διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Κυνισμός σημαίνει να εγκαταλείπονται στην τύχη τους μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι επί πέντε έτη λόγω ιδεοληψιών και αδιαφορίας…», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap