Ποινική δίωξη γιατρών και υπαλλήλων για την πυρκαγιά στο Δαφνί

19/10/16 • 14:35 | UPD 19/10/16 • 14:38

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 14 κατηγορούμενων γιατρών και διοικητικών υπάλληλων του ψυχιατρικού ιδρύματος «Δαφνί» άσκησε η Εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας για την πυρκαγιά στο ψυχιατρείο από τρόφιμο, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ασθενών, το Σεπτέμβριο του 2015.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και οι 14 φέρονται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις του ενδεχομένως να ξεσπούσε πυρκαγιά, αλλά παρόλα αυτά αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων.

Επίσης  ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατά του τροφίμου που ξεκίνησε τη φωτιά και ο οποίος βρισκόταν εκεί καθώς στο παρελθόν είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος (69 ΠΚ).

Επίσης ασκήθηκαν διώξεις κατά:

– δυο θεράποντων ιατρών για την πράξη της παράνομης κατακράτησης αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις άτυχους ασθενείς παρά το ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολλο.

– έξι γιατρών για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος καθώς έλλειπαν από τις θέσεις τους στο ίδρυμα.

– ενός διοικητικού υπαλλήλου το νοσοκομείου για το αδίκημα της ψεύδους βεβαίωσης. Φέρεται να εξέδωσε βεβαίωση για την πυρασφάλεια του σωματίου στο οποίο κρατούνταν ο τρόφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά.

– ενός υπαλλήλου της εταιρίας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Στο πόρισμα που αριθμεί 40 σελίδες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρος, κάνει λόγο για ουσιαστικές ευθύνες της Πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο Δαφνί.

Την υπόθεση ανέλαβε τακτικός ανακριτής.