Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία της ΝΔ

«Παγώνουν» σήμερα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας λόγω αποχής των συμβολαιογράφων

19/10/16 • 09:40 | UPD 19/10/16 • 09:41

Στον «πάγο» μπαίνουν σήμερα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, καθώς η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη συνέχεια της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και σήμερα, Τετάρτη, απαιτώντας παράλληλα από την ελληνική Πολιτεία:

Την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις Τράπεζες και τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «κατ’ εξαίρεση και κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας από τους Συλλόγους ή τη συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος θα διεξάγονται οι εκούσιοι πλειστηριασμοί και οι πλειστηριασμοί με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων».

Τροπολογία για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017, κατάθεσαν στη Βουλή έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Εξάλλου, συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ενάντια στους πλειστηριασμούς, έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 15:30 η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας.

Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία της ΝΔ

Στο μεταξύ χθες η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες του Δημοσίου, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την απόρριψη ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης παραπέμποντας την επίλυση του θέματος στο άμεσο μέλλον, οπότε και η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

ΝΔ: Γκρέμισαν οριστικά τον μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολίαζε ότι με την απόρριψη της τροπολογίας-ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας, η κυβέρνηση γκρέμισε οριστικά τον μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εκτελώντας εντολές των κ. Τσίπρα και Καμμένου, απέρριψαν σήμερα την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας που προέβλεπε αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο.

Απέρριψαν μια τροπολογία – ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Παρέπεμψαν στις “καλένδες” μια λύση που όφειλαν να είχαν θεσπίσει. Γκρέμισαν οριστικά το μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας».

Τι προέβλεπε η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία της ΝΔ προέβλεπε την αναστολή έως τα τέλη του 2017 της κατάσχεσης ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Το συγκεκριμένο ακίνητο να χρησιμεύει ως κύρια κατοικία,

Το ετήσιο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο και τα 23.600 για ζευγάρια. Το ποσό για ζευγάρια προσαυξημένα κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί
Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη. Αυτό προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.