Αναστασιάδης στην Εξεταστική Επιτροπή: Δεν ξέρω γιατί με καλέσατε

18/10/16 • 20:14 | UPD 18/10/16 • 20:14

Ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, Θέμος Αναστασιάδης επικαλέστηκε άγνοια στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή αναφορικά με τα οικονομικά της εφημερίδας του. Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ του τραπεζίτες.

Προσερχόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών προς κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης, ο Θέμος Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω γιατί με καλέσατε».

«Δεν έχω ιδέα από δανειοδοτήσεις. Δεν ασχολούμαι προσωπικά με τον τομέα των οικονομικών χρηματοδοτήσεων. Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα οικονομικά με τραπεζίτες» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα. Υποστήριξε ωστόσο ότι όλα του τα δάνεια του Πρώτου Θέματος είναι εξασφαλισμένα, απολύτως νόμιμα, διαφανή και πλήρως εξυπηρετούμενα.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τις ίδιες τις τράπεζες ο δανεισμός της εφημερίδας ανέρχεται σε 44 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, τόνισε πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει 36,3 εκ. ευρώ στο Πρώτο Θέμα, η Εθνική Τράπεζα 4,6 εκ. ευρώ, η Alpha Bank 2,3 εκ. ευρώ και η Eurobank 800.000 ευρώ. Αν και ο κ. Αναστασιάδης δεν επιβεβαίωσε τα στοιχεία των τραπεζών, ισχυρίστηκε ότι τα δάνεια της επιχείρησης εξυπηρετούνται στο σύνολό τους.

Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι ένας απλός μικρομέτοχος της εφημερίδας κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή-μέλους της επιτροπής, Σπύρου Λάππας που αποκάλυψε ότι με βάση τη μετοχική σύνθεση ο κ. Αναστασιάδης είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Πρώτο Θέμα με 44% και έπεται ο Τάσος Καραμήτσος με 42%. «Δεν θυμάμαι αλλά έτσι πρέπει να είναι ή αντίστροφα» τόνισε, παραδεχόμενος τελικά ότι
είναι μεγαλομέτοχος της επιχείρησης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε επίσης άγνοια και για το ποσό με το οποίο ίδρυσε το Πρώτο Θέμα. «Δεν θυμάμαι με πόσα χρήματα ξεκινήσαμε. Ήταν λίγα τα χρήματα. Δεν είχαμε ιδέα πόσα θα χρειαστούμε…» ισχυρίστηκε. Αρνήθηκε να απαντήσει για το τι εγγυήσεις έδωσε η εφημερίδα στην Τράπεζα Πειραιώς για να αποδεσμευθεί ποσό 4,5 εκ. ευρώ. Ισχυρίστηκε ότι ήταν απόλυτα νόμιμη η ίδρυση αναπτυξιακής εταιρείας (Αναπτυξιακή ΑΕ) το 2007 που ίδρυσε η επιχείρηση και απορρόφησε στη συνέχεια το Πρώτο Θέμα αγοράζοντας τις μετοχές των ίδιων των μετόχων.

Ο βουλευτής Σπύρος Λάππας μίλησε για το ύποπτο φαινόμενο «μπαμπούσκα» όπου η επιχείρηση ιδρύει νέα εταιρεία για να εξαγοράσει την ίδια, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι τα χρήματα ίσως πήγαν στις τσέπες των μετόχων.

«Δεν έχει τίποτε το ύποπτο. Συμβαίνει παντού σε όλη τη γη» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης και κατηγόρησε τον ερωτώντα βουλευτή ότι δεν γνωρίζει από οικονομικά.

Παράλληλα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έδειξε πρωτοφανές και έκδηλο ενδιαφέρον για την παρουσία του ίδιου στην Εξεταστική Επιτροπή. «Δεν έχει ξανασημειωθεί τέτοια παρέμβαση πρωθυπουργού», είπε. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέλυσε την οικονομία, ότι εμπιστεύτηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη και ότι ασκεί διώξεις στην Εκκλησία. Επίσης κατηγόρησε την Αυγή για τις δανειοδοτήσεις της αλλά και για το ύψος της κρατικής διαφήμισης που λαμβάνει.

«Είμαστε εξασφαλισμένοι. Θα έχουμε κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον» είπε ο εκδότης της εφημερίδας και ανέφερε ότι δεν θα αφήσει 200-300 εργαζόμενους στο δρόμο. «Έχουμε πολλούς συριζαίους δημοσιογράφους και δεν μπορουμε να τους μαζέψουμε», πρόσθεσε αστειευόμενος.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής Σπύρος Λάππας ο οποίος υπογράμμισε τις ευθύνες των ιδιοκτητών και των μετόχων για σειρά ΜΜΕ που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια όπως η Απογευματινή, η Ελευθεροτυπία, το ΑΛΤΕΡ και άλλα. Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ίδιος και η εφημερίδα του είναι κατά της διαπλοκής. «Εμείς δεν έχουμε σχέση με τη διαπλοκή. Εμείς βγήκαμε κόντρα στη διαπλοκή», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε καμμία πολιτική παρέμβαση για τις δανειοδοτήσεις του Πρώτου Θέματος. «Διαπλοκή είναι οι εκδοτικοί μας αντίπαλοι», κατήγγειλε.

Διέψευσε, μάλιστα, ότι έχει ακίνητα στην Ελβετία. «Δεν έχω καθόλου ακίνητη περιουσία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό» υποστήριξε.

Χαμηλής έντασης καυγάς σημειώθηκε και μεταξύ του Θέμου Αναστασιάδη και του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος ζήτησε τον λόγο από τον κ. Αναστιάδης για το ότι η εφημερίδα του δεν προβάλλει πια την Χρυσή Αυγή.

«Έκανα έρευνα τους τελευταίους 10 μήνες» τόνισε ο κ. Κασιδιάρης. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία προκατάληψη ή καμία διάθεση αποκλεισμού οποιουδήποτε κόμματος» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε: «Θεωρώ ότι είναι μια ολιγωρία εκ μέρους μας την οποία θα σπεύσουμε να αποκαταστήσουμε. Ευχαρίστως θα το κάνουμε.

Στην συνέχεια, ο Ηλίας Κασιδιάρης ρώτησε τον Θέμο Αναστασιάδη γιατί δεν προέβαλε το θέμα των παράνομων μαγνητοφωνημένων διαλόγων που αποδίδει η Χρυσή Αυγή στον Αντώνη Σαμαρά και αφορούν καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. «Αυτό το θάψατε. Άλλες φορές, όμως, με είχατε βάλει σε πρωτοσέλιδα για το τατουάζ που έχω στο σώμα μου» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής. Ο εκδότης του Πρώτου Θέματος απάντησε πως «ήταν ευαίσθητο το θέμα» και για αυτό δεν το κάλυψε η εφημερίδα του.