Άρθρο-καμπανάκι από το γερμανικό περιοδικό

Spiegel: Αν καταρρεύσουν τα hotspot, τελειώνει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας!

18/10/16 • 19:29 | UPD 18/10/16 • 20:45

Σε δημοσίευμα του αναφορικά με το μέλλον του προσφυγικού ζητήματος, το Spiegel τονίζει ότι οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, καθώς όλο περισσότερα άτομα συνωστίζονται σε αυτά.

Ο Γκέραλντ Κνάους, «δημιουργός» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εκτιμά ότι αυτή θα «πεθάνει» αν δεν κάνει κάτι άμεσα η Ευρώπη.

«Και μετά, θα έρθει το χάος στα ελληνικά νησιά αλλά και τα βόρεια σύνορα της χώρας», τονίζει.

Παράλληλα, ο κ. Κνάους προειδοποιεί ότι θα ήταν λάθος να εφαρμοστεί η υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης για μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτό θα στείλει το λάθος μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές.

«Εξαιτίας των προσφυγικών ροών, οι δομές στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το ευρωπαϊκό μοντέλο πλέον δεν δουλεύει. Αν και ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν ξανά, εν μέρει εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρει το Spiegel.

«Τα νησιά έχουν αυτή τη στιγμή 15.000 πρόσφυγες και οι δομές μπορούν να χειριστούν μόνο τον μισό αριθμό. Και νέες βάρκες φτάνουν κάθε ημέρα. Οι καβγάδες μεταξύ προσφύγων, αλλά και με τους ντόπιους, έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο», σημειώνει το Spiegel.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα δίλημμα. Οι Ελληνες δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το χάος στα νησιά. Αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει την πρόσφατη υπόσχεσή του, για τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι η διαδρομή του Αιγαίου άνοιξε και πάλι. Αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι γρήγορα, η προσφυγική συμφωνία θα »πεθάνει» σε λίγους μήνες», λέει ο πολιτικός σύμβουλος Γκέραλντ Κνάους.