Οκτώ νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλα στο Κιλκίς

18/10/16 • 15:50 | UPD 18/10/16 • 15:50

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας στο νομό Κιλκίς.

Άλλα οκτώ νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α προστέθηκαν σε μια ήδη μακρά λίστα με ασθενείς από τον προσφυγικό πληθυσμό.

Από τον Αύγουστο έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί 29 περιστατικά ηπατίτιδας Α, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν παιδιά και εφήβους.

Τα πρόσφατα κρούσματα, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, αφορούν σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 13 ετών από το Κέντρο Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας τα οποία εισήχθησαν και νοσηλεύονται στην Παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς.

Με δεδομένο πως τον περασμένο Ιούνιο σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 15 κρούσματα ηπατίτιδας Α και όλο τον προηγούμενο χρόνο 62 κρούσματα, αντιλαμβάνεται κάποιος πως η εμφάνιση 29 κρουσμάτων μέσα σε δυόμισι μήνες (πρέπει να) σημάνει υγειονομικό συναγερμό. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μια μολυσματική νόσο η οποία εκδηλώνεται σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής.

Κι ενώ η ηπατίτιδα Α εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό στο Κέντρο Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, απαιτώντας δραστικά μέτρα για την αναχαίτιση της, οι αποφάσεις των αρμοδίων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση γεννώντας ερωτηματικά για τη στάση τους.

Όπως αναφέρει το ΣωματεΊο, την περασμένη Παρασκευή διοργανώθηκε από την υπηρεσία μεταναστευτικής πολιτικής και τον κ. Γεώργιο Περπερίδη, συντονιστή της κυβέρνησης στα στρατόπεδα προσφύγων, φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου παρουσία φιλάθλων σε γήπεδο στη Νέα Καβάλα μεταξύ προσφύγων από την Συρία και το Ιράκ από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Χέρσο Κιλκίς και στη Νέα Καβάλα. Μάλιστα, με την ηπατίτιδα Α να καλπάζει οι αρμόδιοι τονισαν πως ουσιαστικά ξεκίνησε ένα τουρνουά, που θα περιλαμβάνει και τοπικές ομάδες ερασιτεχνών.

Τα τρία ερωτήματα του Σωματείου προς τους αρμόδιους

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς απευθυνόμενο του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κο. Ιωάννη Μουζάλα, τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, κ. Στρατή Πλωμαρίτη, τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αλέξιο Μπένο και τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ και Γενικό Συντονιστή του Συντονιστικού Οργάνου του Υπουργείου Υγείας για το προσφυγικό, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ζητεί να μάθει εάν ο αγώνας που πραγματοποιήθηκε και οι υπόλοιποι που θα ακολουθήσουν συμβάλουν στον περιορισμό ή στην εξάπλωση των κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α στα παραπάνω κέντρα και όχι μόνο. Επίσης, εάν εμβολιάστηκαν εγκαίρως υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβαλάς και του Χέρσου και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και τέλος, τους ζητεί να χαρακτηρίσουν και να αξιολογήσουν την έξαρση των κρουσμάτων, με δεδομένο ότι εκδηλώθηκαν 29 κρουσματα σε έναν πληθυσμό 2.000 ατόμων μέσα σε δυόμιση μήνες.

Copy link
Powered by Social Snap