Περιμένοντας τα πλοία στη Σαμοθράκη – Ελπίδες ότι θα τελειώσει η ομηρία και πολλά νεύρα

14/08/19 • 15:21 | UPD 14/08/19 • 15:21

Newsroom eleftherostypos.gr

Tο ταχύπλοο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Andros Jet», της εταιρίας «SeaJets» θα καλύψει άμεσα τις συγκοινωνιακές ανάγκες

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φθάνει σε λίγη ώρα το οχηματαγωγό πλοίο anax από το νησί της Σαμοθράκης.

Το πλοίο μεταφέρει 12 επιβάτες, 139 ΙΧ οχήματα ένα φορτηγό και 6 δίκυκλα. Το επόμενο δρομολόγιο του συγκεκριμένου πλοίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη θα είναι στις 16:00 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ από Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη.

Το ταχύπλοο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Andros Jet», της εταιρίας «SeaJets» θα καλύψει άμεσα τις συγκοινωνιακές ανάγκες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης.

Το πλάνο της εμπλοκής του παραπάνω σκάφους, ως τώρα, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το πλοίο αναχωρεί από τη Νάξο σήμερα Τετάρτη 14 Αυγούστου, στις 12.00 περίπου το μεσημέρι.
  • Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει -πρώτα- στο λιμάνι της Σαμοθράκης στις 22.00 το βράδυ (14 Αυγούστου).
  • Από το λιμάνι της Σαμοθράκης θα εκτελέσει άμεσα δρομολόγιο προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα κάνει ένα ακόμη μεταμεσονύκτιο δρομολόγιο προς την Σαμοθράκη.

– Την επόμενη μέρα Πέμπτη 15 Αυγούστου, το πλοίο θα εκτελέσει όσα δρομολόγια απαιτούνται ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Σαμοθράκη.

Στο λιμάνι επικρατεί ένταση και νεύρα εξαιτίας της ταλαιπωρίας από τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό ο οποίος μετράει πλέον οκτώ ημέρες. Χαρακτηριστική ήταν η αγανάκτηση του κόσμου όταν εμφανίστηκε ο δήμαρχος του νησιού για να κάνει δηλώσεις και σημειώθηκαν φραστικά επεισόδια και ένταση.

Βλάβες

Για περισσότερο από μία εβδομάδα το ακριτικό νησί αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεσή του με την Αλεξανδρούπολη. Αρχικά και τα δύο οχηματαγωγά της ναυτιλιακής εταιρίας ΣΑΟΣ παρουσίασαν βλάβη και σταμάτησαν τα δρομολόγια. Για δύο μέρες μισθώθηκε από την εταιρία το ανοικτό φεριμπόουτ «ΑΝΑΧ», το οποίο αποχώρησε την Κυριακή, μόλις έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το οχηματαγωγό «Azores Express», που είχε μισθωθεί από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ομως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το παρθενικό του δρομολόγιο -το βράδυ της Κυριακής- στη Σαμοθράκη, τόσο εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών όσο και της βλάβης που παρουσιάστηκε σε μία από τις μηχανές του. Το «Azores Express» επέστρεψε ξημερώματα Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη, ξεφόρτωσε επιβάτες και οχήματα και έβαλε πλώρη για Πειραιά για επισκευή. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναζήτησε νέο πλοίο και τελικά σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Σαμοθράκη -αν δεν παρουσιαστεί πρόβλημα με τον καιρό- το «Αndros Jet», το οποίο έχει μεταφορική δυνατότητα 600 ατόμων και 75 οχημάτων.

Προσφορά δωρεάν διαμονής

«Λάβαμε μέτρα για να βοηθήσουμε τους εγκλωβισμένους τουρίστες. Ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδόχοι προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν δωρεάν τους ταξιδιώτες μέχρι να αποχωρήσουν, ενώ αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε το γυμναστήριο του σχολείου για να στήσουν τις σκηνές τους όσοι έμεναν σε κάμπινγκ και όχι σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μας έστειλε χρήματα για να προσφέρουμε γεύματα. Ελπίζουμε ότι το “Andros Jet” θα βοηθήσει, αν και ακόμη δεν έχουμε διευκρινίσει ότι μπορεί να μεταφέρει και φορτηγά, γιατί στο μεταξύ έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω της πολυήμερης διακοπής στα δρομολόγια με την Αλεξανδρούπολη», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Αθανάσιος Βίτσας. Υπενθύμισε ότι είναι η έκτη φορά φέτος (!) που το νησί αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σύνδεσή του με την ηπειρωτική χώρα, αλλά είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται κατακαλόκαιρο, λίγες μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. «Νομίζω ότι τη συγκεκριμένη κατάσταση θα την “πληρώσουμε” στο μέλλον πολύ ακριβά. Υπάρχει δυσφήμηση του νησιού», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων κάνουν λόγο για καταστροφή. Οπως λένε, υπάρχουν χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων, που φτάνουν έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Copy link
Powered by Social Snap