Ομηρία τέλος: Ξεκινάνε από σήμερα τα δρομολόγια για Σαμοθράκη από Αλεξανδρούπολη

14/08/19 • 11:08 | UPD 14/08/19 • 11:08

Newsroom eleftherostypos.gr

Για περισσότερο από μία εβδομάδα η Σαμοθράκη αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεσή του με την Αλεξανδρούπολη

Με την έλευση σήμερα του ταχύπλοου καταμαράν «Αndros Jet», το οποίο μισθώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αναμένεται να μπει τέλος στην «ομηρία» εκατοντάδων τουριστών της Σαμοθράκης.

Από αύριο θα πραγματοποιεί καθημερινά τρία δρομολόγια προς και από την Αλεξανδρούπολη, βοηθώντας στην εξομάλυνση της δυσάρεστης κατάστασης. Μέχρι και χθες η εικόνα στην Καμαριώτισσα, το λιμάνι του νησιού, ήταν αποκαρδιωτική. Περισσότερα από 500 αυτοκίνητα είχαν καταλάβει το χώρο, ενώ περίπου 1.000 άτομα (ανάμεσά τους και πολλά παιδιά) περίμεναν υπομονετικά κάτω από τα στέγαστρα, στις καφετέριες, ή ακόμη και στο γυμναστήριο του σχολείου. Την ίδια ώρα καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, με το δήμαρχο Αθανάσιο Βίτσα να αναρτά στο προφίλ του στο facebook φωτογραφία από ένα… άδειο μανάβικο!

Βλάβες

Για περισσότερο από μία εβδομάδα το ακριτικό νησί αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεσή του με την Αλεξανδρούπολη. Αρχικά και τα δύο οχηματαγωγά της ναυτιλιακής εταιρίας ΣΑΟΣ παρουσίασαν βλάβη και σταμάτησαν τα δρομολόγια. Για δύο μέρες μισθώθηκε από την εταιρία το ανοικτό φεριμπόουτ «ΑΝΑΧ», το οποίο αποχώρησε την Κυριακή, μόλις έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το οχηματαγωγό «Azores Express», που είχε μισθωθεί από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ομως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το παρθενικό του δρομολόγιο -το βράδυ της Κυριακής- στη Σαμοθράκη, τόσο εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών όσο και της βλάβης που παρουσιάστηκε σε μία από τις μηχανές του. Το «Azores Express» επέστρεψε ξημερώματα Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη, ξεφόρτωσε επιβάτες και οχήματα και έβαλε πλώρη για Πειραιά για επισκευή. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναζήτησε νέο πλοίο και τελικά σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Σαμοθράκη -αν δεν παρουσιαστεί πρόβλημα με τον καιρό- το «Αndros Jet», το οποίο έχει μεταφορική δυνατότητα 600 ατόμων και 75 οχημάτων.

Προσφορά δωρεάν διαμονής

«Λάβαμε μέτρα για να βοηθήσουμε τους εγκλωβισμένους τουρίστες. Ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδόχοι προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν δωρεάν τους ταξιδιώτες μέχρι να αποχωρήσουν, ενώ αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε το γυμναστήριο του σχολείου για να στήσουν τις σκηνές τους όσοι έμεναν σε κάμπινγκ και όχι σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μας έστειλε χρήματα για να προσφέρουμε γεύματα. Ελπίζουμε ότι το “Andros Jet” θα βοηθήσει, αν και ακόμη δεν έχουμε διευκρινίσει ότι μπορεί να μεταφέρει και φορτηγά, γιατί στο μεταξύ έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω της πολυήμερης διακοπής στα δρομολόγια με την Αλεξανδρούπολη», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Αθανάσιος Βίτσας. Υπενθύμισε ότι είναι η έκτη φορά φέτος (!) που το νησί αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σύνδεσή του με την ηπειρωτική χώρα, αλλά είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται κατακαλόκαιρο, λίγες μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. «Νομίζω ότι τη συγκεκριμένη κατάσταση θα την “πληρώσουμε” στο μέλλον πολύ ακριβά. Υπάρχει δυσφήμηση του νησιού», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων κάνουν λόγο για καταστροφή. Οπως λένε, υπάρχουν χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων, που φτάνουν έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap